Realizator: La Sofia, în Bulgaria, începe peste o oră al şaselea summit al Inițiativei celor Trei Mări, la care participă și președintele Klaus Iohannis. Inițiativa celor Trei Mărimi reuneşte 12 state membre ale Uniunii Europene, aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, iar la reuniunea de la Sofia vor fi stabilite reperele pentru dezvoltarea acestui spațiu, care beneficiază și de sprijin american – după cum a asigurat, ieri, președinții Joe Biden, în mesajul transmis participanților.
Reporter: Carmen Gavrilă – Pe agendă se află evaluarea progreselor înregistrate, cu accent pe lista de proiecte strategice prioritare de interconectare, stabilite la summitul de la București și completată ulterior, dar și funcționarea fondului de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, în care România și Polonia sunt state fondatoare.
Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului, Klaus Iohannis, va insista pe aplicarea proiectelor strategice prioritare de interconectare, cu accent pe Rail2Sea și Via Carpathia, de interes crescut pentru România. Din punctul de vedere al Bucureștiului aceste proiecte sunt esențiale pentru ca inițiativa să aducă într-adevăr dezvoltare economică pe termen lung, dar și să facă economia statelor participante mai rezistentă strategic, inclusiv în contextul eforturilor de redresare economică post-pandemie./rpatulea/pvelisar
*
Realizator: La Sofia a început, acum o oră, summitul Iniţiativei celor Trei Mări, la care preşedintele Klaus Iohannis a declarat că e nevoie de finanţarea unor noi iniţiative strategice majore de interconectare în cadrul Iniţiativei, cu mecanismele Fondului de Investiţii. Bazele Fondului au fost puse la summitul de la Bucureşti de România şi Polonia. Pe agendă, astăzi, sunt, de altfel, transporturile şi energia.
Reporter: Carmen Gavrilă: Ţările din Iniţiativa celor Trei Mări se arată extrem de preocupate de securitatea energetică, mai ales în contextul pactului ecologic şi a tranziţiei spre energia verde. Principala grijă vine din diferenţele economice între vest şi est, în condiţiile în care mai toate statele din format sunt dependente de combustibilii tradiţionali.
Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că trecerea la energia verde trebuie făcută fără pierderi:
Klaus Iohannis: Suntem cu toţii conştienţi că trebuie să luptăm împotriva schimbărilor climatice, dar, pe de altă parte, vrem să avem o luptă din care să câştigăm şi atunci discuţiile vor fi foarte complicate, dar sunt optimist. Avem PNNR, unde sunt prevăzuţi bani mulţi pentru asta; avem Fondul de Tranziţie Justă, de unde vom putea să folosim bani destul de mulţi pentru aceste schimbări şi ştiu că se lucrează foarte intens la Ministerul Energiei şi în Guvern, în general, pentru găsirea unor soluţii bune pentru România şi aşa le vom pune în practică.
Reporter: Klaus Iohannis a spus că va insista la lucrările summitului pe implementarea proiectului feroviar Rail-2-Sea şi a autostrăzii Via Carpathia, despre care a discutat deja cu delegaţia Senatului american aici, la reuniune. Cele două proiecte sunt gândite nu doar pentru beneficii economice, de interconectare în transport, dar şi pentru îmbunătăţirea mobilităţii militare aliate./ganton/pvelisar
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 iulie)