Bilanţ al urmărilor inundaţiilor din judeţul Alba

Premierul Florin Cîţu a scris pe Facebook că a fost permanent informat despre inundaţiile din judeţul Alba şi că Guvernul va asigura imediat orice ajutor este nevoie pentru a veni în sprijinul celor afectaţi.

El a adăugat că a discutat atât cu ministrul de interne, Lucian Bode, cât şi cu secretarul de stat Raed Arafat despre situaţia din zonă. Cu un bilanţ al urmărilor inundaţiilor din judeţul Alba vine corespondenta noastră în zonă, Andreea Bogdan:

Reporter: Drumuri şi poduri afectate, sute de case inundate şi zeci de autoturisme avariate sau chiar luate de ape – acesta este bilanţul fenomenelor meteo extreme din ultima perioadă din Munții Apuseni.

Cel mai afectat este în continuare Drumul Național 74 Cărpiniș-Abrud. Acesta este și la această oră blocat din cauza aluviunilor și a alunecării de teren. În această zonă se circulă pe rute ocolitoare. Sunt gospodării inundate la Câmpeni, Abrud, comuna Horea, Sohodol și Roșia-Montană. În statul Deroaia sunt peste 70 de case inundate, din care o casă distrusă complet și 16 locuințe avariate din cauza unei alunecări de teren.

Aproximativ 200 de persoane au fost cazate temporar la Căminul Cultural din Roșia-Montană, iar restul s-au autoevacuat la rude sau la vecini. În continuare, forțe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Jandarmerie, poliție sunt în teren pentru intervenții.

De asemenea, militari din cadrul Batalionul 136 Geniu „Apulum” cu mijloace tehnice au acționat în localitatea Ocoliş din județul Alba pentru sprijinirea populației puternic afectate de fenomenele meteo extreme din ultima perioadă.

Şi Crucea Roșie Română filiala Alba s-a implicat prin distribuirea de apă și alimente către populația din zonele afectate, iar Direcția de Sănătate Publică Alba a trimis trei asistenți medicali comunitari și un mediator sanitar în zonele afectate de inundații, pentru a face o evaluare a stării de sănătate a populației evacuate./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iulie