Aşa cum am scris există suspiciuni întemeiate potrivit cărora instituţii ale statului maghiar au monitorizat în secret jurnalişti de investigaţie, politicieni şi oameni de afaceri prin intermediul unui software de spionaj numit Pegasus, aparținând firmei israeliene NSO. Cu ajutorul acestui software s-a pătruns în telefoanele mobile ale persoanelor respective şi astfel au putut fi interceptate convorbirile telefonice, corespondenţa electronică, s-a putut obține localizarea persoanei respective prin GPS, puteau fi vizionate fotografiile, videoclipurile acestora aflate în memoria telefonului. Folosirea software-ului de către autorităţile maghiare a fost recunoscută implicit de către ministrul justiţiei din Ungaria, Varga Judit. Aceasta referindu-se la folosirea software-ului Pegasus a declarat: „să nu fim caraghioşi, de astfel de mijloace are nevoie fiecare ţară”, adăugând că „în Ungaria activitatea serviciilor secrete este separată de politică” şi folosirea software-ului de spionaj a respectat întru totul prevederile legale.
Presa internaţională acordă spaţii largi pentru acest subiect, iar politicieni europeni au comentat informaţia. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat – conform portalului Telex – că „dacă aceste informaţii sunt adevărate, atunci sunt complet inacceptabile (…) Libertatea presei, a mass mediei este una din valorile fundamentale ale Uniunii Europene”.
Cotidianul francez Le Monde o citează pe vicepreşedinta Comisiei Europene (CE), Věra Jourová, care a declarat că CE poate să declanşeze procedura de infringement împotriva Ungariei şi va face acest lucru dacă se dovedeşte că organele statului maghiar au folosit programul de spionaj împotriva jurnaliştilor. La prima vedere se pare că autorităţile ungare nu au respectat protecţia datelor personale. În acest context, oficialul a subliniat că trebuie făcut mai mult pentru libertatea presei şi că Uniunea Europeană nu are la dispoziţie multe mijloace în acest sens.
Cine aplică împotriva jurnaliştilor sau a societăţii civile armele dezvoltate împotriva teroriştilor şi mafioţilor, acela atacă valorile Uniunii Europene, a spus Didier Reinerds, comisarul pentru justiţie al Comisiei Europene – scrie Süddeutsche Zeitung. Politicianul va prezenta astăzi rapoartele anuale de ţară despre situaţia democraţiei şi după toate probabilităţile imaginea Ungariei şi Poloniei va fi deplorabilă în acest document. Anul trecut raportul scria că guvernul maghiar în mod sistematic împiedică activitatea presei şi îi intimidează pe jurnalişti.
Die Zeit scrie că Verzii din Germania au solicitat în Parlamentul European ca CE să verifice dacă Ungaria a încălcat reglementările privind protecţia datelor Uniunii Europene şi în caz afirmativ să declanşeze procedura de infringement împotriva guvernului condus de Orbán Viktor. Liderul delegaţiei germane, Sven Giegold a subliniat că statele nu au voie să tolereze, sau mai mult, să sprijine folosirea armelor cibernetice. De altfel, oricum trebuie iniţiată sancţionarea Ungariei la Curtea Europeană de Justiţie pentru tratamentul faţă de imigranţi şi pentru legea privind societăţile civile – a adăugat politicianul.
Tot cotidianul german scrie într-un alt articol că în Ungaria libertatea presei a fost atacată atunci când jurnalişti au fost monitorizaţi, dar guvernul susține că totul este în ordine. În schimb, a ieşit la iveală faptul că a fost instalat un program de spionaj pe telefonul jurnalistului de investigaţie Panyi Szabolcs, ziaristul portalului Direkt 36. Acest lucru dovedeşte că în scandalul mondial este afectată şi o ţară membră a UE. Mai mult decât atât, nu este vorba despre un caz singular acolo. Deşi nu avem la dispoziţie dovezi evidente încă, cercetarea făcută de 17 redacţii din toată lumea indică faptul că guvernul maghiar este responsabil în acest caz. În primul rând pentru că NSO nu încheie contracte decât cu state, în al doilea rând pentru că un fost colaborator al firmei israeliene a confirmat că au avut contract cu Budapesta și în al treilea rând pentru că nu există alt suspect.
Székely Ervin, RADOR