Incendiile devastatoare de pădure doboară toate recordurile în această vară, iar urmărirea lor prin satelit oferă imagini apocaliptice, după cum se poate constata pe site-ul space.com. Provocate pe trei continente de valuri de căldură istorice, incendiile lasă în urmă suprafeţe pârjolite de dimensiuni uriaşe şi emisii record de dioxid de carbon. Numai în Siberia, suprafeţele cuprinse de foc sunt mai mari decât toate celelalte incendii din Grecia, Turcia, Italia, Statele Unite şi Canada la un loc, remarcă Washington Post, notând şi îngrijorarea experţilor că amploarea uimitoare a incendiilor din acest an ar putea face ca planeta în continuă încălzire să devină şi mai fierbinte din cauza emisiilor uriaşe de carbon generate de flăcări.
În Grecia, continuă lupta cu focarele care se reaprind în Peloponez şi insula Evia, constată To Vima, în timp ce I Efimerida scrie despre „ajutorul nesperat, dar hotărâtor” primit din străinătate din partea românilor, sârbilor, slovacilor şi a uriaşelor avioane ruseşti. „Senzaţie a făcut flota de vehicule sosite din România” scrie I Efimerida, detaliind că este vorba de cele mai noi maşini ale Serviciului de Pompieri din România achiziţionate printr-un program finanţat de Uniunea Europeană. Cu capacităţi foarte mari de acţiune pe orice tip de teren, maşinile dispun de tunuri speciale de apă care permit intervenţia fără ca personalul să fie pus în pericol, mai scrie cotidianul elen. Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, i-a mulţumit personal preşedintelui Klaus Iohannis pentru ajutorul acordat, notează Kathimerini, detaliind că Mitsotakis a avut o serie de convorbiri telefonice cu liderii din Ucraina, Qatar şi România, ţări care împreună au trimis în Grecia 340 de pompieri şi 24 de vehicule. Tot Kathimerini publică un reportaj despre cel mai tânăr pompier român, Andor Bidiga, în vârstă de doar 20 de ani. „Vorbim des cu localnicii, sunt impresionaţi de modul în care ne-am mobilizat şi ne mulţumesc pentru ajutor. Ne spun chiar că ne consideră de-ai lor. Cineva ne-a mulţumit chiar şi în română şi ne-a oferit apă rece. Astfel de gesturi îţi umplu sufletul şi îţi confirmă că ai ales cea mai frumoasă meserie din lume”, declară tânărul pompier din Braşov pentru Kathimerini. Sub titlul „Vom rămâne până va fi stinsă şi ultima flacără” şi ziarul Ethnos publică un amplu reportaj despre pompierii români care se luptă în prima linie cu incendiile în insula Evia. „În fiecare dimineață, la ora 7, se adună în curtea școlii din Prokopi, care a fost transformată temporar într-un centru de sprijin pentru operațiunile pompierilor români. De parcă ar fi fost gata pregătiți de mult timp, perfect organizați, purtând uniforme ultramoderne cu staţie de comunicare cu trei frecvențe, se luptă cu focurile din păduri şi din zone accidentate, iar la puţin timp după miezul nopții se întorc la baza lor. Folosindu-se de drone, îi ghidează pe localnici și pe pompierii forestieri unde trebuie să facă deschideri cu buldozerele în punctele strategice. Cu fiecare oră care trece, în funcție de vânt și de evoluția frontului de foc, își adaptează strategia”, scrie Ethnos. Comandantul Cătălin Samsodan vorbeşte despre „probabil una dintre cele mai dificile și periculoase misiuni din cariera sa”, explicând că incendiile din munţii Greciei au un comportament diferit faţă de cele din România. Temperaturile ridicate care se dezvoltă pe fondul caniculei combinate cu munții abrupți și râpele adânci creează condiții nemaiîntâlnite pentru pompierii români.
Valul de atenţie generat de acţiunile pompierilor români i-a adus însă şi în centrul unui scandal de fake news. După ce site-ul militaire.gr a publicat marţi seară o ştire cum că şeful echipei româneşti de intervenţie ar fi făcut pentru presa din România declaraţii critice despre tactica adoptată de pompierii greci, susţinând că „focul ar fi putut fi stins din prima zi”, dar „s-a acţionat ca şi cum cineva nu a vrut să-l stingă”, miercuri, colonelul Florin Pop, şeful echipei din Grecia, s-a văzut nevoit să demonteze toate aceste ştiri false. Potrivit publicaţiei Proto Thema, colonelul Florin Pop a trimis o scrisoare secretarului de stat pentru protecţie civilă, Nikos Hardalias, şi secretarului general Vasilis Papageorgiou, în care subliniază că este vorba despre o „minciună uriaşă” şi că un asemenea lucru afectează buna colaborare şi eforturile comune de a ţine flăcările sub control. „Eu și colegii mei nu am afirmat că incendiile forestiere dezvoltate în regiunea în care operăm, sub îndrumarea ofițerului nostru de legătură grec desemnat pentru modulul nostru, pot fi stinse într-o singură zi. Modulul nostru are o colaborare foarte bună cu pompierii greci, precum și cu autoritățile locale, declarând acest lucru de fiecare dată când am avut ocazia să o facem. De când lucrăm împreună pe teren, am observat întotdeauna devotamentul și angajamentul lor pentru a lupta împotriva incendiilor forestiere, așa că nu am fi putut spune niciodată că nu încercau să stingă focul”, se arată în scrisoare. După izbucnirea scandalului, site-ul Militaire a ţinut să sublinieze că a publicat dezminţirea în aceeaşi seară, la o oră după ştirea iniţială şi că totul a pornit de la o postare pe reţelele de socializare a unui grec care trăieşte în România.
Pe litoralul bulgăresc, comercianţii se plâng că „turiștii sunt săraci”, constată ziarul sofiot Sega. În pofida dublării numărului de turiști din această vară, nu toți cei care își câștigă pâinea din turism sunt mulțumiți. Din cauza măsurilor restrictive de călătorie impuse de criza coronavirusului, acces în staţiunile bulgăreşti de la Marea Neagră au în principal turiștii din țările vecine, care sosesc în Bulgaria cu transport propriu. Prin urmare, hotelierii se plâng de o invazie a maşinilor. Fiecare parchează pe unde găsește – în parcuri, pe alei, în parcări neamenajate. La rândul lor, comercianții sunt nemulțumiți de absența turiștilor bogați din Rusia, Marea Britanie, Franța, țările scandinave și alte țări occidentale. Iar turiştii, la rândul lor, se plâng că peste tot „este o nebunie, mult zgomot, plaje aglomerate, nu sunt umbrele”. Singurii care se bucură de un sezon bun sunt proprietarii de restaurante, conchide Sega.
Carolina Ciulu, RADOR