• TVR difuzează programe dedicate marelui actor
Televiziunea publică regretă trecerea în nefiinţă a maestrului Ion Caramitru, emblemă a culturii româneşti.
Cu o carieră de aproape 60 de ani, Ion Caramitru va rămâne în amintirea publicului prin rolurile memorabile din piese de teatru şi filme, multe dintre ele păstrate în Arhiva de Aur a Televiziunii Române.
Unul dintre rolurile cu care Ion Caramitru a rămas în amintirea românilor este cel al pictorului Ştefan Luchian, în care îl putem revedea în această seară la TVR 1, de la ora 22.10. Totodată, grila de programe a TVR 1 se va modifica şi în următoarele zile, când vor fi difuzate programe speciale dedicate marelui actor, printre care: „Garantat 100%”, „Profesioniştii”, spectacolul de teatru „Suflete tari”.
La TVR 2, de la ora 18.00, sub genericul „In memoriam Ion Caramitru”, telespectatorii pot urmări o ediţie „Mic dejun cu un campion” în care Daniela Zeca Buzura l-a avut ca invitat pe maestrul Ion Caramitru. De la ora 21.00, la „Reţeaua de idoli”, vom revedea dialogul Irinei Păcurariu cu marele actor, în care acesta declara: „Toată viaţa mea a fost dedicată lumii din care provin. Meseria noastră, dintre toate meseriile de artă, e cea mai perisabilă. Actorul când moare, moare glasul lui, moare figura lui, mor ochii lui.(…) Mai ştie cineva cine e Calboreanu, sau George Vraca?! Poate de Caragiu mai ştiu…se mai dau filmele lui…sau de Radu Beligan,…a avut şansa unei longevităţi incredibile. Dacă ne ţine ceva în viaţă, e că mai urcăm pe scenă. E un adevăr omenesc în spate. În seara când ai spectacol toate durerile se duc, bătrâneţea dispare, începe să funcţioneze mintea, se reînprospătează memoria, devii activ…Când nu mai ai asta, dispari şi tu. Și totuşi, nimeni nu are pe viaţă contract cu arta. Nimeni.”
Marţi, 7 septembrie, TVR 2 difuzează, de la ora 18.00, „Întâlnirile TVR MOLDOVA” care l-au avut în centru pe Ion Caramitru, iar de la ora 20.00, filmul „Promisiuni”, în regia Elisabetei Bostan, cu Maria Ploaie, Medeea Marinescu, Mircea Diaconu, alături de Ion Caramitru.
Duminică, 12 septembrie, TVR 2 dedică „Duminica filmului românesc” iubitului actor. Astfel, de la ora 13.10 este programat filmul „Porţile albastre ale oraşului”, regia Mircea Mureşan, iar de la 20.10, „Între oglinzi paralele”, în regia Mircea Veroiu.
Şi TVR 3 şi-a adaptat grilele şi transmite programe care îl au în prim plan pe Ion Caramitru. Astăzi, luni, 6 septembrie, de la ora 19.00, avem spectacolul „Mincinosul”, montare în regia Sandei Manu pe scena Teatrului Bulandra, unde Ion Caramitru poate fi văzut alături de Mariana Mihuţ, Petre Gheorghiu, Mircea Diaconu şi Florian Pittiş, iar de la ora 22.00, „Nocturne”. Marţi, de la ora 19.00, vom urmări teatrul tv „Vicarul”, pentru ca miercuri, de la 23.10, să avem parte de o altă ediţie de colecţie „Nocturne”.
Pentru telespectatorii din diaspora, TVR Internaţional a pregătit: astăzi, de la ora 0.30, „Nocturne”, mâine, 7 septembrie, de la ora 15.00, „Întâlnirile TVR MOLDOVA”, iar de la ora 23.00 „Reţeaua de idoli”, miercuri, 8 septembrie, de la ora 0.30, „Seratele lui Iosif Sava”, joi, ora 0.30, „Profesioniştii”, sâmbătă, 11 septembrie, ora 7.00, „Mic dejun cu un campion”, ora 23.00”, filmul „Ştefan Luchian”, duminică, 12 septembrie, ora 23.00, spectacolul de teatru „Mincinosul”.
Postul TVR MOLDOVA a programat următoarele emisiuni şi spectacole: astăzi, de la ora 16.00, „Întâlnirile TVR MOLDOVA”, iar de la 24.00, „Nocturne”; mâine, 7 septembrie, 16.00, „Profesioniştii”, de la ora 23.00, „Reţeaua de idoli”; sâmbătă, 11 septembrie, ora 7.00, „Mic dejun cu un campion”, ora 17.00, „Politică şi delicateţuri”, ora 23.00, filmul „Ştefan Luchian”; duminică, 12 septembrie, de la ora 23.00, teatrul tv „Mincinosul”.
De asemenea, Ştirile TVR vor realiza ediţii speciale pentru a reflecta dispariţia marelui om de teatru.
Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale – promoţia 1964, an în care a şi debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru a fost actor, regizor, preşedinte al UNITER, director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi politician, fiind ministru al Culturii între anii 1996 şi 2000.
Marele om de teatru va rămâne printre noi şi prin producţiile păstrate în Arhiva de Aur a TVR.
Drum lin, maestre!