Vești mai bune în privința combaterii pademiei cu noul coronavirus! Presa internațională subliniază din nou eficacitatea unui vaccin. Este vorba despre vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, care, potrivit ziarul american The New York Times, „se arată eficient și în rândul copiilor”. Același ziar relevă faptul că, potrivit unui anunț al companiei, „copiii de vârste cuprinse între 5 și 11 ani, s-ar dovedi imuni în fața virusului” dar subliniază că „datele vor trebui confirmate mai întâi și de Administrația pentru Alimentație și Medicamente, un for decizional din Statele Unite, înainte ca vaccinul să poată fi aplicat copiilor”. Un alt ziar american, prestigiosul The Wall Street Journal, subliniază că „ambele firme caută să obțină autorizarea urgentă a vaccinului”, dar atrage atenția că „succesul nu a fost confirmat încă de experți independenți și nici nu a fost publicat în vreo revistă de specialitate”.
După cum era de așteptat, alegerile parlamentare din Rusia, încheiate duminică, au atras și ele atenția presei. Cotidianul britanic The Guardian estimează că, „după numărarea a 45% din voturi, partidul de guvernământ, Rusia Unită, își va păstra puterea în parlament”. Publicația franceză Le Point afirmă însă că „opoziția reclamă o fraudă”. Le Point imformează că, „într-un mesaj de pe Instagram, Alexei Navalnîi a ironizat ‚mânuțele agere’ ale Rusiei Unite, care au reușit să inverseze complet rezultatele voturilor online”. Referindu-se la fotolile din Duma, camera inferioară a parlamentului rus,, un aliat al lui Navalnîi, Leonid Volkov, declară categoric „Această Dumă, așa-zis aleasă, este ilegitimă, iar noi nu o vom recunoaște”. În ziarul moscovit Pravda, veștile sunt cât se poate de interesante. Așa aflăm că, ”în urma rezultatelor, fostul premier Dmitri Medvedev a renunțat să mai candideze la alegerile prezidențiale din 2024, iar ministrul de externe, Serghei Lavrov, și cel al apărării, Serghei Șoigu, ar deveni deputați în Duma de Stat”. Potrivit informațiilor dintr-un alt ziar moscovit, Izvestia, „prezența la urne a fost numeroasă, iar fraudele au fost puține”. Ziarul independent de limbă engelză The Moscow Times remarcă însă un fenomen care dă de gândit. Potrivit acestui ziar, „comuniștii și-ar fi adjudecat aproximativ 19% din voturi, iar numărul lor din Duma de Stat ar crește de la 43 la 57 de fotolii, acesta fiind cel mai bun rezultat de după vremea lui Boris Elțîn”.
Să rămânem însă în Europa, unde două țări ale Uniunii Europene revin din nou în atenția presei. Ieri (luni), premierul Ungariei, Viktor Orban, și-a lansat campania electorală făcând o serie de promisiuni. „Una ar fi majorarea salariului minim”, dar, după cum relevă cotidianul budapestan Magyar Hirlap, „ar fi vorba și de alte promisiuni pentru anul viiitor: o creștere economică de cel puțin 5,5% anul acesta, rambursarea impozitelor pe venit din 2021 pentru părinții cu un copil până în februarie 2022 și majorarea pensiilor în conformitate cu inflația din acest an”. În privința relațiilor cu UE, după cum relevă același ziar, „premierul Orban a spus că Bruxelles-ul lovește mereu Ungaria pe la spate”.
Cea de-a doua țară, deși nu pe un plan secund, ar fi Germania, unde, după cum aflăm din presa locală, „social-democratul Olaf Scholz a ieșit î vingător în dezbaterea televizată cu adversarul său conservator Armin Laschet, din partea Uniunii Creștin Democrate a cancelarului Angela Merkel”. Și a pierdut atât de mult, încât cotidianul german Frankfurter Allgemeine se întreabă: „Oare Germania va trebui să se despartă de Merkel?” Iată ce crede ziarul belgian Le Soir în această privință: „Doamna cancelar părăsește puterea cu o popularitate -record, dar lasă în urma ei o țară în șantier. Germanii îi vor resimți mult lipsa. Ea era ‚mama nțiunii’, care le salva economiile în timpul crizelor bancare și care știa să-i încurajeze în momentele de nesiguranță”. Referindu-se la dezbatereaa pomenită mai sus, ziarul italian Corriere della Sera consideră că „Scholz a fost mereu calm și sigur pe argumentele sale și a conchis că, după atâția ani la guvernare, este normal ca UCD să treacă în opoziție”. Iar ziarul italian opinează că acesta ar fi fost epitaful așa-zisei Mari Coaliții dintre UCD și PSD, căreia germanii îi spuneau Die Grosse Koalition.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR