Reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Culturii și Institutului Național al Patrimoniului își iau angajamentul de a acelera intervențiile de urgență asupra patrimoniului regal de la Peleș
Marți, 28 septembrie, Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP) a organizat conferința „Protejarea și punerea în valoare a Patrimoniului Domeniului Regal Peleș”, sub auspiciile Familiei Regale a României.
APRP și-a propus să tragă un semnal de alarmă legat de stadiul critic de degradare în care se află Castelul Peleș și să accelereze proiectele de salvare și recuperare a monumentului. Reprezentanții tuturor autorităților cu miză în proiectul de protejare și reabilitare a Castelului Peleș și-au luat angajamentul că vor relansa procedurile legale și vor identifica direcțiile de finanțare necesare demarării unor acțiuni concrete. În prima parte a conferinței au luat cuvântul: prof. arh. Augustin Ioan, președintele APRP, Alexandru Muraru, deputat și Reprezentant Special al Guvernului; Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii; Vlad Oprea, Primarul orașului Sinaia; Ștefan Bâlici, Managerul Institutului Național al Patrimoniului și Octaviana Marincaș, director general al Direcției Generale de Politici și Strategii în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Au participat și rectori și profesori din partea celor patru universități alături de care APRP a reușit recuperarea, conservarea și revalorizarea unor elemente de patrimoniu construit, natural și cultural, pe Domeniul Regal Sinaia: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Universitatea Tehnică de Construcții și Universitatea de Muzică București.
Dezbaterile legate de situația și renovarea Castelului Peleș au fost deschise de Alteța Sa Regală Principele Radu. Principele Radu a declarat că reabilitarea patrimoniului regal nu poate fi numai responsabilitatea Familiei Regale deoarece anvergura demersurilor necesare presupune colaborarea tuturor entităților naționale: statul, sectorul academic și societatea civilă. „Nicăieri în lume nu este posibil ca un edificiu de asemenea importanță să fie în grija unei singure familii. Sunt sigur că există modalități pentru ca un obiectiv de asemenea importanță pentru națiunea română să beneficieze de tratamentul care i se cuvine.”
Prim proiect de reabilitare a teraselor castelului, în faza de licitație
„Reabilitarea Castelului Peleș – cel mai important și mai vizitat monument de patrimoniu al României cade în sarcina instituțiilor statului, a celor care pot contribui în orice fel. Avem nevoie de locuri ale memoriei, iar Castelul Peleș ne conectează cu valorile unui trecut cu care ne mândrim”, a afirmat Alexandru Muraru, deputat și Reprezentant Special al Guvernului. Dl Muraru a asigurat APRP că se va bucura de sprijinul guvernului pentru demersuri privind legislația și alocarea de fonduri pentru punerea în aplicare a intervențiilor pe Domeniul Regal.
Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului, a anunțat că INP a depus la Ministerul Culturii un prim proiect dedicat reabilitării teraselor din jurul Castelului Peleș. „Proiectul se află în faza de achiziție publică, urmând ca procedura de licitație să se finalizeze în luna noiembrie 2021. În planul nostru se află și contractarea studiilor de fundamentare pentru întreg ansamblul Castelului astfel încât, în baza lor, să putem planifica un set de proiecte care să abordeze toate problemele acestui ansamblu.”
Patrimoniul – un motor economic și o sursă importantă de venit pentru stat
Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia, a amintit amprenta fundamentală a regalității pentru comunitatea din Sinaia, care va fi onorată în 2021 și prin ridicarea primei statui a Regelui Mihai I în oraș. „Pe plan local, noi am reabilitat aleile de acces spre castel, mobilierul urban, iluminarea, păstrând autenticitatea stilistică. Dar implicarea statului trebuie să fie mai puternică. Peleșul nu este un simbol al Casei Regale a României ci este un simbol al României, nu reprezintă doar trecutul, ci și viitorul, pentru noi toți”, a spus domnul primar.
Octaviana Marincaș, specialist în monumente istorice și director în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a propus o abordare mai largă a surselor de finanțare, incluzând fonduri europene și internaționale. „Patrimoniul cultural este o componentă identitară într-o lume globalizată care caută surse de valoare ca motor economic. Patrimoniul este gândit ca o sursă de venit de către multe state. Finanțarea lucrărilor de restaurare poate fi privită drept o investiție care aduce plusvaloare monumentului respectiv.”
În partea a doua a Conferinței a fost prezentat progresul de până acum, precum și unele proiecte de colaborare viitoare
Prof. univ. dr. arh. Marian Moiceanu, Rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Prof. univ dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, Rectorul Universității Tehnice de Construcții și-au reafirmat disponibilitatea de a contribui cu expertiză și specialiști la șantierele de recondiționare a Castelelor Peleș și Pelișor. Conf. univ dr. arh. Oana Diaconescu (Decanul Facultății de Design Interior – UAUIM) a vorbit despre cât de important este, pentru formarea studenților, să analizeze tehnicile de construcție de la începutul secolului XX la Vila Șipot – Casa Arhitecților (pe Domeniul Regal Peleș), urmând realizarea proiectului dedicat Complexului Vulpărie.
Prin colaborarea APRP cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București s-au făcut progrese remarcabile în regenerarea patrimoniului natural. Prof. univ. dr. Răzvan Ionuț Teodorescu (Rector), Prof. univ. dr. Florin STĂNICĂ (Prorector), Conf. univ. dr. George Adrian Peticilă (Prodecan al Facultății de Horticultură) și Prof. univ. dr. Ioana Mihaela Georgescu (Facultatea de Horticultură – Departamentul Peisagistică, Biodiversitate și Horticultură ornamentală) au arătat cum situația unor exemplare de arbori istorici și alte specii vegetale rare aflate în situație de risc s-a îmbunătățit datorită intervențiilor echipelor USAMV București. Fotografiile comparative au pus în evidență transformarea pozitivă pe care a cunoscut-o peisajul Domeniului Regal și evoluția benefică pe care o asigură această colaborare.
Evenimentul s-a încheiat cu proiectul dedicat patrimoniului muzical din perioada regalității – compoziții de secol XIX-XX, redescoperit împreună cu cercetători și artiști de la Universitatea Națională de Muzică din București. Drd. Karina Șabac a reconstituit atmosfera saloanelor muzicale de la Castelul Peleș, din vremea Reginei Elisabeta, interpretând câteva piese, la pian.
Miercuri, 29 septembrie, o parte dintre invitații la conferință vor merge pe Domeniul Regal Peleș, la Sinaia. La fața locului, dl Ion Tucă, Vicepreședintele Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, le va prezenta atât elementele degradate de la Castelele Peleș și Pelișor, cât și rezultatele încurajatoare ale acțiunilor de regenerare a fondului vegetal și de refuncționalizare ale aleilor regale. Invitații APRP vor vizita și expoziția temporară „Galeria Arhitecților Peleșului”, amenajată la Vila Șipot prin co-finanțarea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).
Mulțumim în mod special gazdei noastre Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, fără de care această conferință nu putea avea loc precum și celor care ne-au fost alături: Wopa, Caroli Foods, Alexandrion Group, Magazinul Muzica, Promasib Event, Herlitz România, Privileg Catering, Sempre Sano și IF Magic Comunicare.
RADOR – 29 septembrie