O ofensivă fără precedent a DNA aduce la suprafaţă tot mai multe detalii ale unor reţele de corupţie. Pentru multe persoane influente, în zilele şi săptămânile trecute lucrurile au devenit serioase: numeroşi oameni de afaceri şi politicieni, printre care şi foşti miniştri, se află sub acuzare sau sunt deja în spatele gratiilor. Potrivit acuzaţiilor, cel puţin zece foşti miniştri sunt implicaţi într-un scandal de corupţie.
Faptul că în acţiunile de care sunt acuzaţi nu este vorba de o serie de cazuri separate, ci de o favorizare sistematică în domeniul economic, nu reiese doar din numărul celor acuzaţi şi din mărimea sumelor date drept mită. Se mai poate observa că împotriva unora dintre politicieni există în acelaşi timp mai multe acuzaţii şi procedurile privind aceiaşi protagonişti apar legate unele de altele. Foşti complici din toate taberele politice se denunţă reciproc, ceea ce face ca numărul acuzaţiilor să crească asemenea unei cascade.
În articolele de pe primele pagini se află fostul ministru al turismului şi dezvoltării regionale Elena Udrea care s-a îmbogăţit, între altele, de pe urma acordării de contracte din partea ministerului său unor firme private. Este vorba de sume primite ilegal, din care îi reveneau zece procente din valoarea contractului atât ministrului cât şi oamenilor de încredere – se afirmă în actul acuzării. Pentru ca finanţările ministerului să circule mai departe, se precizează că firmele private care au obţinut contractele să recurgă, de exemplu, prin programul „Piste de schi pentru România”, la reţele fictive de sponsori sau la „contribuţii voluntare”.
Un alt caz se referă la o gală de box ieşită din comun, pe care Udrea a organizat-o în vara anului 2011 cu scopul de a-şi îmbunătăţi imaginea şi pentru scopuri electorale. Evenimentul finanţat de minister a fost organizat de firma fostului boxer Rudel Obreja. Acesta a plătit însă şi 700.000 de euro provenind din sponsorizări fictive din partea unei firme de construcţii, care avea contracte cu ministerul putându-le astfel continua.
Deosebit de spectaculos este aşa-numitul „Caz Microsoft” în care sunt acuzaţi, pe lângă Elena Udrea, alţi nouă miniştri. Potrivit acuzaţiilor DNA, din 2004 toţi au participat la acţiunea în cadrul căreia statul a achiziţionat, în cadrul unui program pentru utilarea şcolilor cu echipament IT, licenţe supraevaluate cu 40%. Mai târziu, în 2009, Udrea a prelungit contractul. Diferenţa faţă de preţul real a fost folosită pentru dare de mită ce urma să ajute la acordarea unor contracte de stat. Printre beneficiarii acestor contracte s-a aflat, între alţii, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, care s-a ales în schimbul rolului său de mediator cu nouă milioane de euro. Una din acuzaţiile împotriva Elenei Udrea este că ar fi ştiut despre aceste mituiri şi a încercat să le ascundă în declaraţiile sale de avere.
Valul de acuzaţii şi arestări l-a ajuns recent şi pe fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea, pe fostul ministru al economiei Ion Ariton şi pe Adriean Videanu, dar şi pe Alina Bica, fost şef al DNA. Una din acuzaţii împotriva acesteia este că i-ar fi ajutat contra cost pe cei acuzaţi. Într-una din procedurile iniţiate de instituţia condusă de ea împotriva fostului ministru al economiei Adriean Videanu, l-ar fi ajutat să se „înarmeze” împotriva unor eventuale cereri de despăgubire.
DER STANDARD (Austria) – 18 februarie 2015
(Autor: Laura Balomiri)
Traducerea: Imola Stănescu