Tot mai mulți copii dezvoltă diverse ticuri și stări de anxietate, a declarat pentru RADOR, psihologul Emma Toader, specialist NLP, care recomandă mamelor să le lase copiilor mai mult timp de joacă.
Potrivit unui raport UNICEF, copiii olandezi sunt recunoscuți oficial ca fiind cei mai fericiți din lume. Ce se întâmplă, acolo? Cum au reușit ei?
”În afară de faptul că mamele din acea țară au o altă mentalitate, punând fericirea și împlinirea lor pe primul plan (după principiul din avion “Îți pui, întâi ție masca de oxigen, pentru a-i putea ajuta, apoi și pe ceilalti) și nu există ideea de “sacrificiu” (care dă în timp din victimă în agresor), am mai observat un aspect foarte important. Un aspect pe care l-am întâlnit des în ultima vreme, la mămicile îngrijorate că au copii, care dezvoltă diverse ticuri și anxietate” – a spus psihologul.
Ea a arătat că anxietatea și depresia înseamnă lipsa bucuriei.
“Ce îi place cel mai mult unui copil să facă? Ce îi aduce bucurie? …SĂ SE JOACE. Așa cum arată raportul UNICEF, copiii olandezi sunt lăsați să se joace. Joaca este parte firească din viața unui copil. Asta îl face fericit” – a adăugat specialistul NLP.
Emma Toader a apreciat că, în România, este invers decât la olandezi.
”Am observat că la noi e invers decât la olandezi. Timpul copilului e ocupat cu mult prea multe teme, iar, după asta, au cursuri peste cursuri de pian, vioară, engleză, germană, matematică, română etc. De la care primesc alte teme peste teme. Când au timp de joacă? Ca să nu mai spunem că mulți adulți cred că joaca e o pierdere de vreme. …” – a mai spus psihologul.
Ea a precizat că joaca este starea firească a copilului și că acesta ar trebui să învețe diverse noțiuni tot în joacă, în starea de bucurie. ”Joaca e fericirea copilului. Aș recomanda mereu. Pentru o viață sănătoasă, lăsați copilul să se joace cât mai des” – a mai spus Emma Toader.
Székely Ervin, RADOR