Aniversăm, astăzi, 105 ani de la înființarea Corpului Vânătorilor de Munte, militari de elită ai Armatei României al căror eroism este strâns legat de momentele importante ale istoriei naționale contemporane.
Acum un secol, contextul geopolitic a dus la înființarea unei unități specializate în „misiuni de recunoaștere, de siguranță și de legătură”, care acționa în special în trecătorile din Carpați.
Faptele de arme ale vânătorilor de munte în cele două conflagrații mondiale sunt bine cunoscute și amintesc aici bătăliile de la Oituz, Coșna, Cireșoaia, eliberarea Bucovinei și nordului Basarabiei, ajungând până în munții Caucaz și ai Crimeii, luptând apoi pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria și în Slovacia, în munții Tatra, apoi în podișul Boemiei. Aducem un cald și înălțător omagiu camarazilor care au făcut jertfa supremă sub flamura Drapelului Național.
Peste tot pe unde au fost, acolo unde au participat la misiuni peste granițe, fie în Al Doilea Război Mondial sau în dificilele misiuni din Afganistan, Balcanii de Vest sau Irak, vânătorii de munte și-au dovedit profesionalismul, demonstrând că au, pe lângă pregătire militară de elită, și compasiune, dând dovadă de empatie pentru cetățenii din zonele în care au îndeplinit misiuni.
Onorăm, astăzi, această moștenire bogată ce consolidează tradiția Armatei României!
Cavaleri ai florii de colț,
Sunteți pregătiți să acționați în cele mai complexe zone muntoase, indiferent de condiții meteo sau anotimp. Faceți parte din corpul de elită al vânătorilor de munte! Continuați să acționați cu același profesionalism și dedicare pe care le-ați demonstrat în toate misiunile la care ați participat.
Dragi apărători ai crestelor carpatine,
Cu prilejul aniversării a 105 ani de la înființarea Corpului Vânătorilor de Munte vă felicit și vă doresc sănătate și succes în îndeplinirea misiunilor! Gânduri bune pentru familiile dumneavoastră, bucurii și împliniri alături de cei dragi!
Ministrul Apărării Naţionale
Nicolae-Ionel Ciucă
RADOR – 3 noiembrie