România şi Ucraina susţin că în Marea Neagră este necesară o prezenţă militară sporită

Ucraina şi România doresc ca aliaţii occidentali să îşi suplimenteze prezenţa militară în Marea Neagră, în contextul în care acestea acuză Rusia de militarizarea regiunii, potrivit unei scrisori obţinute de Defense News. Avertizările acestora – că agresiunea din partea Rusiei şi detaşarea de sisteme de rachete în Crimeea ameninţă aliaţii la scară extinsă – au venit din partea ambasadorilor ţărilor la Subcomitetul pentru Europa şi Cooperare în Domeniul Securităţii Regionale, înaintea audierii sale privind Marea Neagră, din cursul săptămânii trecute. „Rusia a creat o zonă de excluziune la Marea Neagră A2AD”, a scris trimisul Ucrainei, Oksana Markarova, în scrisoarea sa din 29 octombrie, adăugând că Moscova foloseşte zona ca rampă de lansare pentru acţiunile sale pentru Siria. „Abilitatea NATO de a îşi apăra statele membre şi de a acorda asistenţă către terţe ţări (Ucraina şi Georgia) a fost grav subminată”.
„Militarizarea sporită a Peninsulei Crimeea pune în pericol nu numai statele de pe litoralul Mării Negre, dar şi regiunea extinsă”, a scris ambasadoarea, adăugând că NATO ar trebui să elaboreze un plan comun de reacţie pentru cazul în care Rusia întreprinde un atac armat la Marea Neagră.
În luna octombrie, Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vizitat România, aliată NATO, şi Ucraina şi Georgia, care doresc să adere la Alianţă, în cadrul unei vizite prin care a dorit să reasigure aliaţii şi să le ceară să colaboreze în zona Mării Negre. În timpul vizitei sale, care s-a încheiat la sediul NATO, de la Bruxelles, nici Austin, nici secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu au dezvăluit planuri privind sporirea pezenţei militare la Marea Neagră. „Nu vor apărea modificări ale capacităţii noastre operaţionale sau ale poziţiei noastre de descurajare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Anton Semelroth, joi. „Operăm în Marea Neagră şi alte numeroase zone din întreaga regiune în regim obişnuit, care face parte din angajamentul nostru către aliaţii şi partenerii noştri NATO.” /aionita/pvelisar

(www.defensenews.com – 6 noiembrie)