Realizator: Laurenţiu Văduva – PSD a anunțat oficial în această seară cine va ocupa portofoliile care revin formațiunii în cabinetul condus de Nicolae Ciucă. În spațiul public există și o listă cu nominalizații PNL în guvern, însă aceasta nu a fost deocamdată confirmată. Amalia Bojescu ne spune ce se știe până acum.
Reporter: PSD nu are premierul, dar va deține viitorul executiv nouă ministere importante, un post de vicepremier și funcția de secretar general al guvernului. Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila sau Vasile Dîncu sunt câteva dintre numele de pe lista noului cabinet propuse la Transporturi, Sănătate sau Apărare. Președintele partidului, Marcel Ciolacu, spunea că în negocieri scopul PSD a fost de a impune măsurile sociale, iar dacă acestea nu ar fi fost accepte social-democrații nu ar fi intrat la guvernare:
Marcel Ciolacu: Intrarea PSD în guvern reprezintă garanția că veniturile românilor vor continua să crească. În plus, toate partidele care formează această coaliție și-au propus să avem anul viitor 7% din PIB pe investiții. Sunt măsuri care vor stabiliza România.
Reporter: PNL va conduce guvernul un an și jumătate, iar în urma negocierilor a obținut opt portofolii, între care: Justiția, Internele sau Educația. Mai mulți lideri PNL au criticat actuala conducere pe care au acuzat-o că a fost interesată doar să păstreze funcția de premier și a cedat ministere importante către PSD. Unii liberali chiar au anunțat public retragerea sprijinului pentru președintele Florin Cîțu. Liderul liberal spune însă că această coaliție este o soluție de compromis:
Florin Cîțu: Voi monitoriza modul în care această coaliţie va funcţiona şi mă voi asigura că interesele românilor nu vor fi niciodată puse sub semnul întrebării sau că stabilitatea economică şi financiară a României va fi pusă în pericol.
Reporter: UDMR rămâne cu cele trei portofolii: Dezvoltare Locală, Mediu și Sport, dar și cu o funcție de vicepremier. Președintele Uniunii, Kelemen Hunor, speră la o guvernare stabilă și de durată:
Kelemen Hunor: Trebuie să te gândești cum faci pe termen lung pentru România, ce reforme vrei să faci. Suntem obligați
să facem reforme mai consistente, inclusiv revizuirea Constituției. Suntem obligați să avem proiecte de dezvoltare pe termen lung .
Reporter: Din opoziție USR a refuzat să participe la consultările privind formarea noului cabinet și l-a criticat pe șeful statului, despre care spune că și-a abandonat rolul de mediator.
Dacian Cioloş, preşedintele USR: S-a poziţionat ca fiind chiar naşul acestei monstruoase coaliţii: PNL, PSD, UDMR.
USR nu poate să gireze constituirea unui nou FSN, care din acest moment va deţine întreaga putere în statul român.
Reporter: Parlamentarii AUR au anuntat că nu vor acorda un vot de încredere guvernului, pe care premierul desemnat, Nicolae Ciucă, îl va propune.#HUN/pvelisar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 noiembrie)