- Cetăţenii britanici care locuiau în România înainte de 1 ianuarie 2021 trebuie să solicitenoul permis de ședere până la data de 31 decembrie 2021.
- Mai puțin de jumătate dintre cetățenii din Marea Britanie au aplicat deja, dar sunt încă mulți care trebuie să o facă înainte de termenul limită
- Cetăţenii britanici care locuiesc în România ar trebui să vizitezewww.gov.uk/guidance/living-in-romaniapentru mai multe informaţii despre acest proces.
Cu doar o lună până la sfârșitul perioadei în care cetățenii Regatului Unit care locuiesc în România mai pot solicita un permis de ședere care va atesta statutul lor de beneficiari ai Acordului de retragere, Ambasada Marii Britanii la București îi încurajează pe cei care nu au făcut-o deja, să solicite documentele de ședere chiar acum.
Ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, a spus:
„Cu doar o lună până la termenul limită, solicitarea noului permis de ședere reprezintă o chestiune de urgență pentru cetățenii britanici care doresc să-și protejeze drepturile și viitorul în România.
Cei care au prieteni, rude sau vecini britanici, care au sosit în România înainte de 1 ianuarie 2021, ar trebui să-i întrebe dacă au aplicat pentru noul document ce atestă statutul de ședere și, dacă nu, să-i încurajeze să înceapă procesul acum.”
Ambasadorii britanici din mai multe țări din UE, în care perioada de aplicare pentru noile documente de ședere se aproprie rapid de final, au publicat un videoclip pe rețelele de socializare în care încurajează cetățenii britanici să ia măsuri începând chiar de astăzi.
De la referendumul pentru Brexit, Ambasada Marii Britanii în România a desfășurat o serie de activități pentru a încuraja cetățenii britanici să să se înregistreze pentru dobândirea noului statut de rezident, inclusive evenimente de informare și întâlniri virtuale.
Pe lângă acestea, guvernul britanic a desfășurat și o campanie de marketing pentru a promova acțiunile pe care cetățenii britanici care trăiesc în Europa trebuie să le întreprindă până la 31 decembrie 2021.
Cetățenii britanici pot vizita Ghidul oficial pentru informații și îndrumări utile cu privire la acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă, precum și să se înscrie pentru alerte prin e-mail pentru cele mai recente actualizări, la adresa https://www.gov.uk/guidance/living-in-romania.