Un tablou întunecat al lumii în care ne aflăm astăzi a fost prezentat la Forumul București, organizat de Institutul Aspen și German Marshall Fund. 68% din populaţia globului trăiește în regimuri autocratice, iar 4% în țări în care democrația este în declin, dar există și soluții, după cum a aflat Carmen Gavrilă.
Reporter: Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a atras atenția că Alianța este și va rămâne o organizație regională, dar care trebuie să abordeze amenințările la nivel global și de aceea NATO insistă pe parteneriate.
Mircea Geoană: Ne interesează și regiunea extinsă a Mării Negre, care a devenit un spațiu de competiție geo-politică intensă și chiar acum luăm măsuri active ca să asigurăm apărarea, descurajarea și reziliența în regiune, în cei trei aliați, România, Bulgaria și Turcia, dar și în partenerii noștri, Ucraina, Georgia, cu care lucrăm să ținem Marea Neagră sigură, deschisă pentru navigație liberă și ca să fie un spațiu în care ideile și oamenii să prospere, nu se fie blocaţi de tensiuni geo-politice.
Reporter: Corupția de tip oligarhic, crize de reprezentare, renunțarea la reforme – sunt câteva dintre greșelile prin care reprezentanții unui stat pot pierde încrederea cetățenilor şi astfel scade rezistența acelui stat, a avertizat premierul Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă: În toate aceste cazuri, sunt alterate principiile și valorile democrației, drepturile și libertățile individuale. Acestea ajung subordonate unor ipotetice drepturi ale comunității, națiunii sau statelor, sub care se ascund de fapt dorințe dictatoriale, autoritare, preeminența intereselor personale ale unui lider, grup politic sau partid unic.
Reporter: Şi președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a insistat într-un mesaj la forum pe rezistență, inclusiv în contextul prețurilor mari la energie, de unde nevoia de a avea un mix energetic și tehnologic care să permită României să facă față fluctuațiilor globale./cpodea/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 decembrie