Ministrul român al informațiilor și digitalizării a demisionat în urma unei anchete jurnalistice care a constatat importante nereguli în declarațiile sale de ordin profesional, găsind totodată probe din care rezulta că ar fi plagiat o lucrare științifică.
Florin Roman, care a făcut parte mai puțin de o lună din noua coaliție guvernamentală a României, a părăsit funcția după ce ziarul Libertatea a publicat un al treilea articol în care punea sub semnul întrebării studiile pe care el pretindea că le-ar fi urmat.
El a spus că nu dorește ca suspiciunile care plutesc asupra sa să îi aducă prejudicii premierului Nicolae Ciucă.
„Astăzi, am demisionat din funcția de ministru”, a transmis Roman printr-un mesaj online după o ședință a guvernului. „Când albul devine negru, când totul este răstălmăcit, când faci anumite greșeli, dar când ajungi să fi linșat chiar din prima zi în funcție – e prea mult”.
Jurnaliștii de la Libertatea l-au acuzat pe Roman că a plagiat teza de masterat și au afirmat că, în anul 2006 nu au putut găsi lucrarea științifică pe care politicianul o înscrisese în CV-ul său. Ziarul a mai afirmat că Roman a indus în eroare și a făcut declarații false în privința universității pe care ar fi absolvit-o.
Roman a respins vehement constatările ziarului, calificându-le drept o „campanie menită să mă denigreze”.
În ultimii ani, mai mulți politicieni importanți, printre care și foști premieri, au fost acuzați de plagiat.
Dacian Cioloș, care a fost premierul unui cabinet interimar în perioada 2015 – 2017, a calificat demisia lui Roman ca fiind un „gest necesar”.
„Florin Roman nu este o victimă. El este exponentul clasei politice românești care a distrus tot ce avea România mai bun”, a declarat Cioloș, el adăugând că falsele calificări împiedică „intrarea în politică a unor oameni onești și competenți”.
Emilia Sercan, o jurnalistă care a cercetat zeci de cazuri importante de plagiat din România, a spus că tezele științifice plagiate sunt pentru politicieni un „călcâi al lui Ahile”.
„O veste proastă pentru politicieni: dacă averea vă este la adăpost, în schimb lucrările voastre științifice sunt pe raft, în bibliotecă”, a scris Sercan într-un mesaj online postat miercuri.
România, o țară membră a Uniunii Europene cu aproximativ 19 milioane de locuitori, ocupă locul 69 dintr-un total de 180 de țări cuprinse în clasamentul pe tema corupției, Corruption Perception Index, pe anul 2020 al organizației Transparency International.
Traducerea: Alexandru Danga
THE GUARDIAN (Marea Britanie), 16 decembrie 2021