Realizator: Mihaela Enache – În țară, autoritățile stabilesc, în această perioadă, unde vor fi înființate centrele de evaluare și tratament anti-COVID-19 în ambulatoriu, măsură menită să reducă riscul supraaglomerării spitalelor în următorul val de infectări cu coronavirus, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în toamnă, la precedentul val, când s-a ajuns la aproape 21.000 de pacienți și la un necesar de paturi ATI mult peste capacitatea secțiilor, în care s-a atins un vârf de peste 1.900 de locuri ocupate.
Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, doctorul Beatrice Mahler, spune că aceste centre le vor fi de mare ajutor pacienților.
Beatrice Mahler: În acest moment, abordăm valul cinci dintr-o altă perspectivă, din perspectiva unei terapii care poate fi administrată din primele zile de boală, mai mult decât tratament simptomatic, cum practic puteam să acordăm la începutul valului patru, și, atunci, este important ca acești pacienți care au risc de evoluție spre formă severă, cei peste 65 de ani sau pacienți care au o boală cronică în tratament, să aibă unde să se prezinte în primele zile de la debut. Sigur, nu trebuie să exludem prezența pacienților care sunt simptomatici și au suspiciune de infecție cu SARS-CoV-2; și aceștia se pot prezenta la aceste centre, pentru diagnostic. Sigur, rămâne valabilă varianta de deplasare prin apelarea serviciului 112, dar este permisă și deplasarea cu mijloace proprii, mașini personale, nu mijloace de transport în comun.#HUN/asalar/pvelisar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 ianuarie)