Ghidul culinar şi enciclopedia celor mai bune arome din lume „TasteAtlas” este un atlas mondial al mâncărurilor tradiţionale, ingredientelor locale şi restaurantelor autentice. Catalogul său include peste 10.000 de alimente şi băuturi populare, precum şi gusturi şi arome uitate ale oraşelor, regiunilor şi satelor din întreaga lume. Acum, în centrul atenţiei sale se află popularul fel de mâncare bulgăresc „baniţa” (plăcintă, n.trad.). „Baniţa este un preparat tradiţional bulgăresc, care se prepară prin stratificarea unor foi de aluat fin unse cu ulei şi cu un amestec de ouă, iaurt şi brânză, pentru a obţine o variantă simplă şi clasică a preparatului. În afară de brânză, această plăcintă poate fi preparată cu multe alte umpluturi diferite, atât sărate, cât şi dulci”, scrie „TasteAtlas”. Deosebit de populare conform descrierii site-ului sunt plăcintele cu umplutură de legume cu frunze verzi precum spanac, urzică, pătrunjel şi varză. Se poate folosi şi praz, dar şi ceapă. Când vine vorba de variantele dulci ale plăcintei, există plăcinta cu dovleac sau mere, ştrudelul sau plăcinta cu lapte, preparată prin înmuierea foilor într-un amestec de lapte, ouă, zahăr şi vanilie.
„Uneori, bulgarii pun în plăcinte răvaşe, monede sau bucăţi de hârtie cu urări, o practică deosebit de populară în timpul sezonului festiv de iarnă. Plăcinta este de obicei servită ca fel de mâncare la micul dejun, cu iaurt sau bragă sau ca gustare”, subliniază „TasteAtlas”. Recent, sarea pestriţă bulgărească (un amestec de sare şi condimente, n.trad.) s-a aflat în topul listei mixurilor de condimente din întreaga lume întocmită de atlasul culinar./ddaniela
www.dariknews.bg – 21 ianuarie