Poliţia de la Bruxelles a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene, duminică, pentru a dispersa protestele din apropierea sediului Comisiei Europene, după ce o demonstraţie împotriva restricţiilor de pandemie, la care au luat parte peste 50.000 de persoane, a devenit violentă.
Chiar dacă Belgia a anunţat, vineri, o uşoară relaxare a restricţiilor, în pofida numărului record de infectări, guvernul a precizat că populaţia trebuie să îşi facă doza booster de vaccin, după cinci luni de la doza a doua, pentru a deţine în continuare certificatele COVID-19 care le permit să aibă acces în baruri sau în cinematografe. Permisele, care sunt obligatorii pentru oricine vrea să intre într-un restaurant, muzeu sau alte locuri publice, au declanşat o opoziţie acerbă în rândul unora dintre belgieni.
În scene care amintesc de ciocnirile din noiembrie 2021, când aprocimativ 35.000 de protestatari au luat parte la demonstraţii ce au început paşnic, dar au devenit violente, unele străzi din capitala Belgiei s-au umplut în scurt timp de neplăcutele gaze lacrimogene. Clădirea care găzduieşte serviciul diplomatic european şi un magazin de sandvişuri au fost vandalizate, potrivit unui martor al Reuters. „Sunt furioasă din cauza şantajului pe care îl face guvernul, în special în privinţa tinerilor, dar şi pentru restul lumii, însă mai ales în privinţa tinerilor. Ei şantajează pe toată lumea să îşi facă vaccinul”, a spus o protestatară, Caroline van Landuyt, precizând, însă, că este vaccinată împotriva COVID-19.
Belgia se află în mijlocului celui de-al cincilea val de infectări COVID-19, vârful acestuia fiind aşteptat abia peste cel puţin două săptămâni. Aproximativ 89% dintre adulţi sunt vaccinaţi complet, iar 67% au primit şi doza booster./mbrotacel/schelaru
REUTERS – 23 ianuarie