Aspecte din vizita la Bucureşti a secretarului general al OCDE, Mathias Cormann

România a recuperat în ultimii 20 de ani o bună parte din decalajul faţă de economiile ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, reuşind un salt de la 30 la 63% din media înregistrată la nivelul organizaţiei – afirmă secretarul general al organizaţiei, Mathias Cormann. Sosit la Bucureşti, după ce această organizaţie, care grupează cele mai dezvoltate 38 de state ale lumii, a decis să înceapă negocierile de aderare cu România, el a expus ieri câteva dintre concluziile unui studiu internaţional privind riscurile la care pandemia expune economia ţării noastre. Cu o sinteză a documentului, Andrei Şerban.
Reporter: Riscurile la adresa perspectivelor de creştere economică a României sunt generate de evoluţia pandemiei de COVID-19 şi a campaniei de vaccinare. Dacă rata de vaccinare rămâne scăzută şi numărul infecţiilor creşte rapid, vor fi necesare noi restricţii, ceea ce va afecta economia. O soluţie politică ar fi absorbţia rapidă şi eficientă a fondurilor europene, care ar îmbunătăţi potenţialul economic. În Raportul privind situaţia economică a României, OCDE mai arată că, în pofida măsurilor de plafonare a preţurilor la energie şi a subvenţiilor, anul acesta inflaţia ar urma să rămână la un nivel ridicat, cu tendinţă de creştere. Şi anul viitor inflaţia se va afla la limita superioară a intervalului pe care şi l-a propus Banca Naţională a României, chiar dacă o să scadă preţurile la energie şi la alimente. În documentul său, OCDE propune, pentru limitarea pierderilor în producţie şi pentru ca şomajul să nu crească, un sprijin fiscal pentru persoanele şi firmele afectate şi, în special, trebuie întărie serviciile publice de ocupare a forţei de muncă prin stimulări pentru angajări şi pentru recalificarea profesională. Dacă pandemia se intensifică din nou, activitatea economică trebuie restricţionată, reintrodusă munca cu norma redusă şi reacordate facilităţile fiscale.
Realizator: Secretarul general al CDE, Mathias Cormann, a fost primit ieri de preşedintele Klaus Iohannis şi a avut întrevederi cu alţi oficiali de la Bucureşti./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 ianuarie