Un internaut rus a postat pe una din reţele sociale imagini şocante despre un centru comercial din Moscova. Locul în care până nu de mult era o forfotă continuă, acum era pustiu, majoritatea rafturilor fiind goale. Videoclipul a ilustrat foarte bine cât de mult i-au atins pe cetăţenii ruşi sancţiunile economice internaţionale. Până azi (14 martie), mai mult de 250 de firme străine s-au retras din Rusia şi multe magazine s-au închis. În urmă cu 10 zile, milioane de telespectatori au putut vedea coada de sute de metri în faţa magazinului IKEA. Oamenii au luat cu asalt magazinul firmei suedeze, care în ziua respectivă a anunţat că a doua zi va lichida afacerile din Rusia şi va pleca.
Deşi informaţiile mass mediei ruseşti sunt puternic cenzurate, toată lumea sesizează că problemele sunt grave. Potrivit unui studiu realizat la Moscova între 25 februarie şi 3 martie – în cadrul căruia au fost chestionaţi 700 de oameni – numărul celor care consideră că invazia din Ucraina a avut „urmări economice catastrofale” a crescut de la 40 la 60 la sută. Nu există ramură a economiei, care să nu fi fost afectată de retragerea firmelor străine. Numărul acestora a ajuns la 250 şi este în creştere.
În ceea ce priveşte firmele din domeniul construcţiei de maşini, Grupul Volkswagen a oprit exportul pentru Rusia. Fabricile firmei din Kaluga şi Nijni Novgorod şi-au oprit producţia. Daimler Truck a încheiat activitatea comercială în Rusia şi a reziliat contractul său de cooperare cu firma producătoare de camioane Kamaz. Grupul Mercedes-Benz doreşte să vândă participarea sa de 15%, pe care o are în firma Kamaz. Concomitent, cunoscutul producător german a decis oprirea exportului de autoturisme şi camionete în Rusia. La fel a procedat şi gigantul francez, Renault. Această firmă este cel mai mare producător de autoturisme din Rusia şi acţionarul principal al Avtovaz (cea mai mare firmă constructoare de vehicule din Rusia, producătorul autoturismului Lada). Ford Motors a anunţat partenerul său din Rusia, Sollers, că îşi suspendă activitatea sa de producţie şi de comerţ în această ţară. Această firmă produce modelul rusesc Aurus Senat, care a fost dezvoltat la cererea expresă a preşedintelui Vladimir Putin. Şi producătorul japonez Mitsubishi Motors analizează posibilitatea opririi producţiei în Rusia, având în vedere că sancţiunile au dus la perturbări în procurarea de subansamble.
O serie de firme electronice pleacă din Rusia. Tinerii sunt afectaţi de faptul că Sony a suspendat livrarea consolelor Playstation şi a jocurilor care rulează pe acesta. Totodată, s-au închis şi magazinele Playstation. Concurenţa acestei firme, japonezul Nintendo, a anunţat şi acesta că deocamdată nu îşi comercializează produsele sale în Rusia.
Nici sectorul petrolier nu a scăpat de sancţiuni. British Petroleum îşi vinde participarea de 20% în firma petrolieră rusă Rosnieft. Schell nu mai cumpără petrol şi gaz din Rusia şi nu îşi reînnoieşte contractele sale în derulare cu Rusia. Mai mult decât atât, toate benzinăriile Shell vor fi închise şi orice altă activitate de comerţ va fi suspendată. Firma americană Exxon Mobil se retrage şi ea din Rusia şi a denunţat proiectele sale de investiţii în această ţară. Firma petrolieră franceză Total nu mai asigură capital pentru noi proiecte în Rusia. OMV – firma petrolieră binecunoscută şi în România – a anunţat că renunţă la participarea sa în proiectul Gazprom şi îşi revizuieşte şi participarea sa la gazoductul Nord Stream-2 (a cărei autorizare, oricum, este suspendată în Germania).
Pleacă şi firma alimentară iconică McDonald’s, a cărei prim magazin a fost deschis încă în 1990. Au suspendat activităţile din Rusia Starbucks şi Coca Cola, iar PepsiCo doreşte să-şi limiteze drastic producţia. Producţia răcoritoarelor Pepsi, 7Up şi Mirinda vor fi suspendate. Şi firma franceză Danone îşi suspendă activitatea din Rusia, cu excepţia producţiei produselor lactate pentru bebeluşi. Mai grav este că şi firma producătoare de bere Heineken – a cărei fabrică din Rusia a asigurat loc de muncă pentru 1800 de oameni – a anunţat că opreşte producţia şi comercializarea berii.
Veştile nu sunt mai bune nici în sectorul financiar. Lista societăţilor comerciale străine care îşi suspendă afacerile din Rusia este lungă. Printre acestea amintim Banca HSBC şi mai multe firme de investiţii. Visa, Mastercard şi American Expres şi-au întrerupt activităţile lor comerciale în Rusia. Astfel, aceste carduri emise de băncile neruseşti nu mai funcţionează în Rusia. Pleacă din Rusia şi marile firme de audit financiar KPMG şi PwC.
În afară de IKEA – unde lucrau 15.000 de oameni – mai pleacă din Rusia şi retailerul OBI, care asigura loc de muncă pentru 4900 de angajaţi.
Mai multe firme industriale emblematice au anunţat suspendarea activităţii lor în Rusia. Printre aceştia figurerază Siemens, Knorr-Bremse, General Electric; firmele producătoare de echipamente sportive Nike şi Puma. Nu mai rămân în Rusia nici Electrolux, lanţul de magazine de lux Hermès (proprietarul celebrului magazin Gum din Piaţa Roşie din Moscova). Firma franceză de comerţ LVMH a închis cele 124 de magazine ale sale, dar nici firmele de curierat UPS, FedEx şi DHL nu mai funcţionează. Firma maritimă daneză MAERSK a oprit cursele în şi din Rusia.
Lista de mai sus conţine doar o mică parte a firmelor străine care îşi închid sau îşi suspendă activitatea din Rusia. Ca o contramăsură, guvernul rus ameninţă cu naţionalizarea acestor întreprinderi, însă potrivit experţilor o asemenea măsură ar duce la un colaps economic.
Mai mulţi specialişti sunt de părere că deciziile marilor firme internaţionale de a pleca din Rusia, deocamdată îi sancţionează doar pe cetăţenii de rând, dintre care mulţi nu sunt de acord cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Trebuie să treacă un timp mai lung până când disfuncţiile provocate în economia Rusiei pot să producă o presiune suficient de mare asupra lui Vladimir Putin ca acesta să-şi schimbe politica sa expansionistă.
Székely Ervin, RADOR – 15 martie