Dacă în articolul precedent am povestit cât ne-a permis „spațiul” despre crearea unei grădini cu minim efort, prezentând, printre altele, cele mai frumoase specii de plante ușor de îngrijit, astăzi vom aborda un subiect total opus.

Este unanim acceptat faptul că florile și copacii au atât un rol funcţional, cât şi un accentuat rol estetic, oferind o cu totul şi cu totul altă imagine de ansamblu grădinilor. Au un aspect plăcut, înfloresc şi înmuguresc primăvara creând un peisaj splendid, iar frunzele lor îngălbenite de toamnă creează un adevărat spectacol al culorilor, drept pentru care am fi în stare să plantăm toate tipurile de flori, plante, arbuşti și pomi.

 

Nu suntem noi primii care descoperă acest lucru, dar pentru cei care încă nu au aflat, există şi specii care ar trebui evitate dintr-o largă varietate de motive de la deteriorarea solului până la faptul că atrag unele boli şi dăunători sau chiar provoacă alergii. Alegerea copacilor potriviţi nu este o sarcină dificilă, cerând doar timp și muncă de cercetare. Din păcate, când vine vorba de amenajarea unei grădini, mulţi oameni iau în considerare numai însuşirea unui arbore de a oferi umbră și răcoare în timpul lunilor fierbinți de vară sau aspectul exotic şi inedit, iar acest lucru nu este suficient. Aşadar, ce ne propunem noi în articolul de faţă, este să vă prezentăm cele mai întâlnite specii de arbori, împreună cu defectele şi dezavantajele lor, şi chiar dacă vă plac foarte mult, să vă dăm motive reale şi întemeiate de a-i evita.


* Plopul – Unul dintre copacii care ar trebui evitaţi în curte este, cu siguranță, plopul. Mulţi îl preferă altor specii pentru că este un arbore rezistent, nepretenţios, cu creştere rapidă și se întreține foarte uşor. O fi el înalt şi falnic, dar are o rădăcină superficială și moale. Trunchiul este predispus la putrezire, ceea ce îl face foarte instabil în timpul furtunilor severe. În afară de faptul că plopul este destul de fragil, acesta poate fi şi afectat de insecte și boli, ceea ce îl face şi mai expus la intemperii. Așa că, ultimul lucru pe care vi-l doriți este experienţa neplăcută de a vedea un plop căzut peste acoperiş, garaj sau maşină, după o furtună de zdravănă.
* Părul decorativ – Mulţi grădinari privesc părul decorativ ca pe un copac exotic. Şi pe bună dreptate, având în vedere faptul că a fost importat cu mai mult de un secol în urmă, din China. Este foarte durabil și necesită o întreţinere minimă. Copacul a fost deosebit de popular în anii ′60, fiind plantat în primul rând în mediul urban. Motivul pentru care nu ar trebui să plantaţi acest arbore în grădină se datorează faptului că forma sa piramidală îl face foarte fragil. Coroană atinge între 9-13 metri la maturitate, iar înălțimea poate ajunge la 13-15 metri. Ramurile sale au tendința de a se rupe în timpul furtunilor sau vânturi puternice – la fel ca şi cele ale plopului. Chiar dacă aţi fi tentaţi să credeţi că tăierea regulată a acestora ar putea rezolva problema, ei bine lucrurile nu stau chiar aşa. Arborele este cunoscut şi pentru producerea unor flori mici şi albe care au un miros foarte înțepător. Din fericire, există multe alte opţiuni! Cu forma sa compactă și abundența de flori de primăvară, părul decorativ a devenit repede favorit printre cultivatori, până când oamenii şi-au dat seama că este extrem de predispus la despicare și crăpare, odată ajuns la maturitate. Iar florile? Au un miros destul de neplăcut.
* Mimoza sau arborele de mătase – Ca şi plopul, arborele de mătase este cunoscut pentru lemnul său extrem de fragil. Acest arbore este cunoscut pentru că atrage fluturii albi, și în afară de faptul că este o plantă moale cu ramuri predispuse la rupere, Mimoza produce semințe mari care germinează foarte repede. Cu alte cuvinte, vă puteţi trezi cu o întreagă plantaţie de Mimoze, înainte de a vă dezmetici. De origine din Japonia, arborele de mătase are frunze dantelate și flori roz pufoase delicate care înfloresc mai mult vara. În general, un arbore de mătase nu va înflori decât în momentul în care va ajunge la o înălţime de aproximativ 4-5 metri. Mimoza este un arbore ornamental cu o durată scurtă de viaţă.
* Dudul sau agudul – În timp ce unii copaci sunt cunoscuţi pentru lemnul lor moale și sistemul radicular slab, dudul este complet diferit. Motivul pentru care trebuie evitată plantarea acestui copac se datorează faptului că produce cantități impresionante de polen, acest lucru atrăgând după sine insecte și viermi de mătase. Dudul este una dintre cele mai bune alegeri, dacă doriți umbră pe durata verii, dar, în același timp, o groază de insecte vor roi în jurul casei. Rădăcinile mari, cantitatea de polen, fructele care fac mizerie, și umbra foarte deasă, care face ca iarba de dedesubt să nu crească, sunt motive reale de a evita acest arbore. Dudul are o formă frumoasă, care poate înfrumuseţa orice zonă plictisitoare, dar, pe de altă parte, fructele pe care le produce sunt sursa de hrană a viermilor de mătase.
* Arborele Chinezesc de Seu – Cunoscut sub numele de arborele Popcorn, având în vedere aspectul florilor sale, arborele chinezesc se remarcă prin frunzele sale mari, care asigură umbră, și care capătă culori luminoase la începutul toamnei. Având în vedere faptul că poate ajunge până la 9 m în lățime și 12 m în înălțime, rădăcinile acestui copac sunt masive. Mai mulţi specialişti în domeniu l-au categorisit ca o specie invadatoare.
* Arţarul norvegian – Acest copac este unul dintre soiurile cele mai versatile de arțar, așa că se poate adapta destul de ușor. Este cunoscut pentru faptul că oferă umbră deasă, dar, în același timp, ucide orice altă plantă sau arbust care încearcă să se dezvolte în preajma lui. Nu numai umbra deasă dăunează celorlalte plante prin privarea de lumina soarelui, dar şi rădăcinile fibroase, care sunt destul de „lacome”, întrucât absorb toate substanţele nutritive din sol.
* Eucaliptul – Extractul de eucalipt este folosit într-o varietate de unguente şi tratamente în zilele noastre. Cu toate acestea, în cazul în care v-ați decis să-l plantaţi în apropierea casei, trebuie să aveţi în vedere faptul că acest arbore creşte cu o repeziciune uimitoare. În afară de acest aspect, are nevoie de o întreținere maximă. Adus din Australia și popularizat datorită capacităţii de creștere rapidă, unele soiuri de eucalipt cresc până la 3 m într-un singur an. Ramurile sale mari şi grele pot cădea brusc şi pe neaşteptate şi sunt pline de răşină. În unele zone din Australia, oamenii care preferă să campeze sunt avertizați să nu-şi monteze corturile sub copacii de eucalipt.
* Aspenul (sau plopul tremurător american) – Acesta este unul dintre cele mai durabile şi versatile tipuri de arbori pentru care puteţi opta. Ca și în alte cazuri, problema este sistemul radicular al copacului. Se poate dovedi a fi foarte „setos” de substanţe nutritive, atât de setos încât poate ajunge la o greutate de câteva tone. Imaginați-vă cum ar fi să aveţi un arbore de asemenea dimensiuni în curte! Este, într-adevăr, un arbore foarte frumos (seamănă cu mesteacănul nostru), cu coajă albă și frunze ușor vibrante şi atractive, dar rădăcinile se dovedesc a fi un coșmar. Aspenul se găseşte în climatele nordice și la altitudini mari, populând Munții Stâncoși.
* Salcia plângătoare – Salcia plângătoare oferă nu numai eleganţă şi distincţie spaţiului în care este plantată dar, este şi nemaipomenită în crearea pe timpul verii a unui spaţiu umbros şi răcoros. Este un arbore care creşte foarte repede, ajunge şi la 20 de metri înălţime, dar are o durată de viaţă relativ scurtă, de aproximativ 30 de ani. Salcia plângătoare înfloreşte primăvara sub forma unor mâţişori verzi care apoi se vor acoperi de un puf alb, foarte deranjant. Rădăcinile foarte puternice se întind pe o suprafaţă chiar şi de trei ori mai mare decât diametrul coroanei aşa că salcia plângătoare nu ar trebui plantată lângă conducte de apă sau fundaţii de beton pentru că acestea vor fi în pericol de distrugere. Rădăcinile sale sunt gata să absoarbă toată apa din sol. Acest lucru este deosebit de periculos, dacă aveți de gând să creşteţi şi altceva în apropierea acestui copac. Cu ramurile sale lungi și subțiri, care atârnă precum pletele bălaie ale lui Rapunzel, salcia este unul dintre cei mai renumiţi copaci. Lemnul este slab şi predispus la crăpare.
* Teiul – Teiul poate ajunge la o înălțime de aproximativ 18 m. Atrage afidele, iar seva secretată de acest copac se poate scurge peste mașini și alei răspândind o mizerie lipicioasă.
* Plopul de Lombardia – Este un copac preferat de mulţi oameni datorită formei distinctive de coloane, a procesului de creștere rapidă (aproximativ 2m pe an), a intimităţii pe care o oferă şi a faptului că protejează casa de vânt, dar bolile cu care se poate confrunta şi rădăcinile dificil de controlat și de tăiat, nu reprezintă niciun câştig. Copacul trăiește în jur de doar 20 de ani, și sunt buni la producerea de polen.
* Arborele de ampar sau Liquidambar – Arborele de ampar are rădăcini de suprafaţă ridicol de mari, care îşi vor face simțită prezenţa nu numai în fundaţia casei, dar şi pe gazon, piscină, foişor sau orice altă structură din apropiere. În plus, produce niște fructe ciudate, care, odată căzute, sunt destul de dificil de curăţat pentru că trebuie mai degrabă răzuite. Originar din estul Statelor Unite, creşte până la 18m înălţime, ceea ce îl face destul de umbros. Seminţele sub formă de păstăi rotunde sunt acoperite cu ţepi ascuţiţi, lucru care poate afecta lăbuţele animalelor de companie. Impresionează prin coloritul spectaculos al frunzelor, verde în timpul primăverii și portocaliu-roșiatic de-a lungul toamnei, asemeni unei explozii de foc. Are nevoie de spațiu vast de dezvoltare, fiind un copac capabil să spargă betonul. Fructele de Liquidambar se aseamănă foarte mult cu cele de Paltin american, dar sunt spinoase. Diferența majoră între cele două este reprezentată de faptul că la Liquidambar fructele rămân la fel după ce cad semințele, pe când la paltin fructele se dezintegrează.
* Ginkgo Biloba – Numit şi „Arborele pagodelor”, copacul de Ginkgo Biloba este folosit de mii de ani în medicina tradiţională chineză, fiind recunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice, dar asta nu înseamnă că ar trebui plantat şi în grădină. Sunt arbori dioici, adică pe un exemplar se găsesc doar flori masculine sau feminine, deci arborii sunt fie masculini fie feminini. La acești copaci, care pot creşte şi până la 30m în înălțime, problema este de fapt că produc nişte fructe care pătează aleile sau terasele. Trebuie menţionat că acest lucru este valabil numai în cazul femelelor Ginkgo Biloba, copacii de sex masculin putând să fie cultivaţi fără nicio problemă în grădină. Culoarea frunzelor, în formă de evantai, devine galbenă cu nuanțe extrem de atrăgătoare, fapt ce face ca în parcurile unde este cultivat, aceste frunze să fie folosite în scop ornamental. Sămânța de Ginkgo Biloba este un fel de sâmbure pietros, învelit într-o materie vegetală cărnoasă. Pulpa fructelor degajă un miros dezagreabil datorat acidului butiric prezent în compoziția sa, asemănător untului râncezit.
* Măslinul rusesc (sau „sălcioara”) – Are, fără doar şi poate, un aspect foarte distinctiv, dar este cunoscut şi ca una dintre speciile cele mai invadatoare. „Contraindicaţiile” de care trebuie să ţineţi seama sunt că uneori măslinul rusesc interferează cu plantele din jurul său, diminuându-le aportul de apă şi de substanţe nutritive, şi obligându-le în cele din urmă să dispară. În unele părţi din SUA, ca de exemplu în statul Utah, arborele a fost încadrat în categoria celor mai nocive. Odată fixat în sol, măslinul rusesc este greu de controlat şi aproape imposibil de „eradicat”. Printre eforturile oamenilor de a controla concentraţiile nedorite de arbuşti s-au numărat: tăierea răsadurilor, arderea şi pulverizarea cu anumite substanţe care să inhibe creşterea. De cele mai multe ori succesul a fost limitat. Se pare totuşi că cea mai eficientă metodă este tăierea urmată de arderea butucilor. Nu ar trebui să plantaţi sub nicio formă măslinul rusesc în grădină.
* Nucul negru este un alt exemplu de copac care nu are ce căuta în curtea dvs. Şi asta pentru că produce toxine periculoase care ucid orice alte flori sau plante aflate din apropiere. În plus, la fel cum se întâmplă cu femela de Ginkgo Biloba, fructele arborelui de nuc negru sunt foarte dificil de curățat, odată ce au lovit solul. Originar din America de Nord, acest copac exotic introdus în ţara noastră la sfârşitul secolului al XIX-lea, este o specie de interes forestier, are un lemn foarte bun pentru tâmplărie, se băiţuieşte uşor, se usucă încet, având însuşiri tehnologice superioare. De asemenea, produce polen şi o mulţime de fructe. Ceea ce îl face cu adevărat sinistru, este faptul că secretă toxine de inhibare a creșterii, care ucide toate plantele din apropiere, un dezastru pentru paturile de flori și grădinile de legume. Frunzele sunt lungi până la 40 cm, iar fructul este o drupă sferică cu un diametru de 3,5-5 cm verde gălbui, apoi negru. Sămânţa, care se poate colecta în septembrie-octombrie, neprelucrată, nu este comestibilă. Este un copac care creşte foarte rapid, în 6 ani atinge 7 m, la 30 ani poate atinge peste 20 m înălţime.
* Pinul alb – Deși pinul alb nu ajunge la înălțimi amețitoare, ca alți copaci, problema cu acest copac este sensibilitatea de care dă dovadă și depunerea unor eforturi destul de mari pentru o întreținere pe termen lung. Nu este alegerea cea mai bună pentru o climă rece, deoarece pot suferi rapid leziuni ca urmare a frigului şi a îngheţului. Este sensibil la un număr mare de insecte şi boli. Mana şi rugina sunt principalele boli, cel mai periculos duşman fiind rugina umflată albă a pinului (o boala de scoarţă), de obicei fatală. Problemele cu adevărat semnificative ale pinului sunt cele cauzate de cangrenă. Cele legate de insecte includ gărgăriţa albă a pinului, gândacii de scoarţă, gândacul alb al mugurilor pinului, larvele moliei Zimmerman, viespea fierăstrău a pinului şi afidele. În anumite zone, păianjenii sunt vizitatori ocazionali. Cred că v-am convins sa-l ocoliţi!
* Mesteacănul – Există numeroase tipuri de mesteacăn pentru care puteţi opta, toate adăugând grădinii un aspect somptuos. Problema cu mesteacănul alb este că nu poate prospera într-un climat cald și uscat și că este sensibil la un ucigaş notoriu specific acestui copac, cunoscut sub numele de „sfredelitorul bronzului de mesteacăn”. Mai mult decât atât, mesteacănul alb are un sistem radicular foarte superficial, care îl face destul de instabil și de periculos, deci nu poate fi plantat oriunde.
* Frasinul – Frasinul este cunoscut ca unul dintre cei mai durabili și mai rezistenţi copaci. Problema este că o ciupercă microspcopică cu denumirea „Chalara fraxinea”, infectează frunzele, scoarţa şi lemnul frasinului, pe care dezvoltă pete negre şi ulcere care ofilesc crengile, provocându-le moartea.
* Chiparosul Leyland – Este un tip foarte special de copac, deoarece are un rimt de creştere foarte alert şi nu necesită prea multă întreținere în general. Cu toate acestea, chiparoşii se pot dezrădăcina în timpul unor furtuni mai violente, ceea ce îi face destul de periculoşi pentru a fi crescuţi în preajma caselor. Aceşti copaci veșnic verzi sunt favorizaţi de faptul că formează dense garduri vii. Necesită întreținere constantă și tăieri succesive pentru a-i menţine sănătoşi. Centrul arborelui formează o masă de crengi uscate și ramuri care sunt considerate adevărate pericole de incendiu, deci precauţie maximă dacă vă hotărâţi să vă înfrumuseţaţi grădina cu acești arbuști ornamentali.
* Arţarul argintiu – Arţarul argintiu este, fără îndoială, unul dintre cei mai frumoşi și mai impunători copaci. Nu numai că oferă o umbră deasă în timpul verii şi creşte repede, dar este şi foarte uşor de îngrijit. Încă o dată apare problema lemnului fragil și destul de slab, în ciuda sistemului său radicular puternic (care poate sparge adesea trotuarele sau drumurile de acces). Arțarul de argint este unul dintre cei mai populari arbori, întrucât este ieftin şi ușor de plantat și întreţinut. Trebuie să știţi totuşi că rădăcinile acestui copac devin cei mai mari dușmani ai lui.
* Arborele evodia (sau copacul de miere) – Oricât de dulce ar suna, acesta este un alt copac pe care nu ar trebui să-l includeţi pe lista preferinţelor pentru curtea voastră. Acest arbore cu frunze căzătoare, cu o înălţime medie de aproximativ 21 m, are o structură de frunze foarte distinctivă. Cea mai mare problemă cu acest copac este atacul constant al gândacilor, mai ales la sfârșitul primăverii. Originar din Asia, s-a aclimatizat destul de bine şi în România, iar existenţa în zona Banatului şi în alte locuri din ţară confirmă acest lucru. Înfloreşte în partea a doua a anului, respectiv începând cu sfârşitul lunii iulie. Secreţia de nectar depăşeşte orice imaginaţie. Este singurul copac care dă peste 1900 kg nectar pe ha. Deci, feriţi-vă de albine!
* Menta este o plantă minunată, mai ales ca adaos grozav pentru mâncare și băutură și este frumos aromată într-o vază cu alte flori. Dar rădăcinile sale sunt serios invazive și se pot răspândi în grădina dvs. într-o manieră asemănătoare buruienilor, dacă nu sunt întreținute. Dacă doriți să creșteți una sau mai multe dintre soiurile încântătoare de mentă, faceți-vă o favoare și plantați menta într-un recipient.
* Aloe vera este o plantă suculentă cunoscută pentru proprietățile sale vindecătoare, în special în cazul arsurilor solare. Dacă este ingerată de animalele de companie, totuși, nu este atât de benefică. Latexul (sucul de aloe, aflat chiar sub pielea plantei) este toxic și poate provoca tulburări abdominale majore și crampe. De dragul sănătății animalului dvs. de companie, probabil că cel mai bine este să lăsați această minune medicală botanică în afara grădinii dvs.
* Bambus – Duritatea și caracteristicile de creștere rapidă ale bambusului îl fac una dintre cele mai regenerabile resurse de construcție din lume. Dar asta nu îl face neapărat o opțiune viabilă pentru grădinile particulare. În curând, veți găsi curtea dvs. – și, foarte probabil, curtea vecinului dvs. – acoperită de un „pat” de bambus care ar putea dura ani de zile să fie eradicat. Dacă doriți totuși să creșteți bambus, folosiți jardiniere mari pentru „amenajarea teritoriului”.
* Dracila japoneză – Între acest tip de plantă și peisagiștii americani pare să se fi aprins o poveste de dragoste pură. Este tolerant la secetă și umbră și rezistent la boli. Dar studiile au arătat că găzduiește căpușe cu picioare negre, care pot transmite boala Lyme. De asemenea, este invaziv și acoperit cu un desiș de ghimpi ascuțiți, făcându-l neplăcut de gestionat, în cel mai bun caz. Arătați prudență și alegeți alternative native pentru amenajarea dvs.
* Wisteria, cu florile sale strălucitoare, mov, în cascadă, este tentantă pentru un grădinar care iubește florile, dar aveți grijă! Sistemul său de rădăcini poate trimite lăstarii să apară unde nici nu vă așteptați, înghițind, practic, copaci, arbuști și orice altceva le stă în cale. Poate trăi sute de ani și necesită o tăiere serioasă în fiecare an pentru a-l ține sub control.
* Amaranthus poate fi un spectacol în grădină, dar, în calitatea sa de producător de top în ceea ce privește polenul, le poate dăuna celor care suferă de alergii. Săriți peste această variantă din gama de plante favorite și vă veți putea bucura de grădina dvs. mult mai mult în timpul primăverii.

* Planta de ricin – Bobul de ricin este o plantă anuală cu creștere rapidă, frunze mari și flori grupate. Toate părțile acestei plante impresionante sunt totuși otrăvitoare, în special sămânța. Nu este un candidat bun pentru un grădinar care împarte proprietatea cu animalele, deoarece este toxic nu numai pentru animalele de companie mici, cum ar fi câinii, pisicile și iepurii, ci și pentru animalele mai mari, precum bovinele, oile și caii.
* Planta Yucca – O plantă de yucca în curte se poate dovedi a fi un „copil” cu probleme, deoarece necesită multă întreținere. Frunzele sale ascuțite trebuie aruncate, iar tulpinile trebuie tăiate. Înflorește doar aproximativ o săptămână, și pe lângă asta, atrage o mulțime de gândaci. Sistemul său rădăcinos este omniprezent și greu de ucis. Dacă doriți să-l eliminați, ar putea fi necesar să „dezgropați” tot ce este în jurul lui. Cel mai indicat ar fi ca această plantă distinctivă să fie lăsată într-un ghiveci în interior sau pe verandă.
* Euforbia – Altfel cunoscut sub numele de Spurges, Euforbia este un gen de plante care cuprinde multe specii diferite. Plantele, deși frumoase, conțin o seva lăptoasă care irită pielea și sunt otrăvitoare dacă sunt ingerate. În ciuda frunzișului lor frumos și a florilor unice, dați „cancel” acestor plante.

Având în vedere că lista de mai sus este una destul de lungă (poate nici nu vă aşteptaţi ca atâtea specii de copaci să ridice asemenea probleme), este firesc să vă întrebaţi: „Şi totuşi ce putem planta în curte?”. O să vă lămurim imediat:
* Copacul de magnolie (sau copacul nobil) – cu toate că şi aici sunt unele probleme legate de apariţia albinelor
* Tuia (sau arborele vieţii)
* Scoruşul de munte, din familia măceşului
* Arţarul japonez
* Liliac sau liliacul indian
* Cireş sau cireşul decorativ
* Salcâm (şi aici atenţie la albine)
* Prun
* Măr decorativ

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.greatnorthernregreenery.com/10-trees-should-never-in-garden/
https://bestplants.com/21-trees-you-should-never-plant-in-your-yard/

15 Trees You Should Never Grow in Your Yard


https://mrtreeservices.com/blog/6-trees-not-to-plant-in-your-yard/
https://www.southernliving.com/garden/trees/front-yard-trees-invasive-root-systems
https://www.bobvila.com/slideshow/15-plants-never-to-grow-in-your-yard-48960
https://www.sundaygardener.net/trees-not-grow-garden/
https://www.apartmenttherapy.com/trees-never-plant-in-yard-36954356
https://www.thespruce.com/worst-trees-to-grow-in-your-yard-2132426