Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Platforma dopomoha.ro, cu versiuni în limbile ucraineană, română, engleză şi rusă, lansată cu sprijinul autorităţilor române, oferă informații despre sosirea și sprijinul oferit refugiaţilor din Ucraina. Dacă plănuieşti să călătoreşti din Ucraina sau prin Republica Moldova în România, încearcă să te asiguri că ai suficiente informații despre persoana cu care călătorești, ce rută vei urma, adresa unde vei fi cazat și oricine altcineva care ar putea fi acolo și care ar putea împărtăși aceste informații altor persoane de încredere.
Mai multe informații despre călătoria din Ucraina în România, prin Republica Moldova, poți găsi pe site-ul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, la adresa: https://romania.iom.int/news/what-you-need-know-about-fast-track-transfer-ukraine-romania-moldova
Guvernele României și Republicii Moldova, susținute de Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) pot asigura călătorii rapide, sigure și demne de la granița ucraineană-moldovenească în România.
Oricine fuge din Ucraina (indiferent de naționalitate) poate utiliza acest transfer rapid care va pleca de la punctul de control al frontierei Palanca din Republica Moldova către centrul de tranzit Huşi din România, de două ori pe zi: la 10:00 și 15:00. Călătoria va dura aproximativ 5-6 ore de la plecare până la sosire în România.
Punctul de plecare este la aproximativ 2,5 kilometri de punctul de frontieră ucraineano-moldovenesc, la Palanca, Republica Moldova. Această distanță este acoperită de navete. Veți petrece aproximativ o oră la centrul de tranzit Huși unde vi se vor asigura îngrijiri medicale (dacă este necesar), mâncare, apă și băuturi calde la sosire și acces la toaletă. După finalizarea procesului de recepție, veți fi transferat în autobuzele care călătoresc la: Bucureşti (cu sosire la Autogara Filaret şi Centrul Romexpo) sau la Iași (cu sosire la eGros Center).
2) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.