Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Platforma dopomoha.ro, cu versiuni în limbile ucraineană, română, engleză şi rusă, lansată cu sprijinul autorităţilor române, oferă informații despre sosirea și sprijinul oferit refugiaţilor din Ucraina. Protecția temporară este o formă de protecție specială oferită de statele membre ale Uniunii Europene persoanelor ce fug din calea conflictului din Ucraina. Ca beneficiar al protecției temporare, te vei afla în grija statului român și vei avea acces la o serie de drepturi sociale și economice. Spre deosebire de azil, acordarea protecției temporare se face automat pentru toate persoanele care îndeplinesc o serie de criterii.
Vor beneficia de protecție temporară pe teritoriul României: cetățenii ucraineni, indiferent dacă au venit în România după 24 februarie 2022 sau se aflau deja pe teritoriul României la acea dată, și membrii lor de familie; apatrizii și resortisanții țărilor terțe, altele decât Ucraina, care beneficiau de protecție internațională sau de o protecție națională echivalentă în Ucraina înainte de 24 februarie 2022 și membrii lor de familie; străinii și apatrizii care își aveau reședința legală în Ucraina și care nu se pot întoarce în condiții sigure și stabile în țara de origine.
Prin membru de familie se înțeleg: soț/soție, copiii minori necăsătoriți, alte rude apropiate care trăiau împreună, ca parte a familiei, atunci când au avut loc evenimentele care au condus la afluxul masiv de persoane strămutate și care erau în acel moment în totalitate sau în principal dependente de persoana menționată.
Protecția temporară se acordă de către Inspectoratul General pentru Imigrări categoriilor de persoane care îndeplinesc o serie de criterii și care se află într-un punct de trecere a frontierei României, inclusiv în zona de tranzit, sau pe teritoriul României. Dacă vrei să fii recunoscut ca beneficiar al protecției temporare, adresează-te Biroului de Imigrări / Centrului Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil din județul unde te afli.
Beneficiarilor protecției temporare le va fi eliberat un permis de ședere pe teritoriul României de către Inspectoratul General pentru Imigrări și le va fi atribuit un cod numeric personal, pe care îl vor putea folosi în interacțiunea cu autoritățile române.
2) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.