Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Platforma dopomoha.md, disponibilă la https://www.dopomoha.md/ este o platformă de ajutor gratuit, de la persoană la persoană, creată de voluntarii „Moldova pentru Pace”, care se adresează refugiaţilor din Ucraina aflaţi în Republica Moldova. Cei care pot oferi produse, cazare, transport sau servicii sunt conectați de către echipa „Moldova pentru Pace” cu persoanele refugiate care au nevoie de ajutor, în special familiile mici. Platforma are versiuni în ucraineană, română şi rusă, iar voluntarii pot fi sunaţi la +37368229288. Solicitanţii de ajutor trebuie să completeze un formular online în care includ nume, prenume, telefon de contact, câte persoane au nevoie de ajutor (femei, copii, bărbaţi), câte animale de companie au nevoie de ajutor, dacă au mijloc de transport, de ce fel ajutor au nevoie (alimente, bunuri, cazare, consiliere psihologică, asistenţă medicală, servicii consulare sau juridice, transport), respectiv în ce regiune a Republicii Moldova doresc să li se ofere ajutor.

2) Platforma dopomoha.ro, lansată cu sprijinul autorităţilor române, oferă informații despre sosirea și sprijinul oferit refugiaţilor din Ucraina. Platforma include un link, la https://dopomoha.ro/uk/rozmovnik sau la https://dopomoha.ro/ru/razgovornik câteva zeci de cuvinte şi expresii utile de bază, prezentate în paralel în română, engleză și ucraineană (în alfabet chirilic şi transcrise în alfabet latin).

3) Dacă aveţi nevoie de ajutor în România, puteţi apela la numărul unic de urgență 112. Numărul, disponibil la nivel național, poate fi apelat de pe toate rețelele publice. Puteţi folosi şi aplicaţia Apel 112. Aplicația permite transmiterea automată de pe telefoanele mobile a coordonatelor geografice ale persoanei care raportează o urgență pe teritoriul României direct la Serviciul 112 dacă are o conexiune de date activă si un telefon compatibil cu funcția de localizare. Este disponibilă în engleză sau română. Poliția de Frontieră Română are telefonul +40 021.9590. Sunând la numărul unic de informare al Poliției de Frontieră în limba ucraineană 021.9590 se pot cere informații publice legate de trecerea frontierei.

4) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.