FRANKFURTER RUNDSCHAU: România rămâne invizibilă în presă, dar se autodepăşeşte în războiul Ucraina-Rusia (I)

Când se vorbeşte despre primirea refugiaţilor, România nu se află în vizorul presei. Cu toate acestea, ţara face foarte multe pentru Ucraina.

Potrivit datelor comunicate de înaltul comisar pentru refugiaţi din ONU, de la începutul războiului au fugit din Ucraina aproape şase milioane de persoane. Ţările care au ajutat cel mai mult refugiaţii din Ucraina, sunt Polonia cu 3,2 milioane şi România cu 889.000 de persoane. Este greu de realizat ce provocare imensă înseamnă garantarea unor locuri de refugiu, asigurarea cu medicamente şi alte bunuri necesare ale acestora.

Cu atât mai greu pentru o ţară ca România, care face parte din cele mai sărace state din UE. În România cu doar 20 milioane de locuitori, aproape fiecare a 20-a persoană este un refugiat de război din Ucraina. Dincolo de acest aspect, România vine în ajutorul ţării vecine Republica Moldova, vizibil şi mai sărace, în primirea refugiaţilor. Această „casă a săracilor din Europa” a primit, la rândul ei, peste 450.000 de persoane, ceea ce înseamnă că acolo fiecare al cincilea locuitor este un ucrainean.

În martie, când s-a atins punctul culminant al crizei refugiaţilor, România a venit în ajutorul Republicii Moldova cu 100 milioane de euro. În afară de acest ajutor, România a livrat ţării vecine păcură şi alte bunuri pentru ca numeroasele locuri unde au fost adăpostiţi refugiaţii să poată fi încălzite. România acordă Republicii Moldova şi sprijin politic când vine vorba de o eventuală aderare la UE. După cum a precizat ministrul român de externe Bogdan Aurescu, „în privinţa acestei perspective prezentarea cererii de aderare la UE de către Ucraina, Republica Moldova şi Georgia demonstrează voinţa neabătută a acestor state de a deveni parte a UE, un obiectiv pe care România îl susţine cu tărie. Împreună cu statele din Balcanii de Vest care se află la rândul lor în etape diferite al procesului de aderare, acest proces urmează să fie revigorat şi încheiat”.

Cu toate acestea presa europeană conţine puţine reportaje şi referiri la ospitalitatea şi activitatea politică a românilor. Nici în Germania, care a primit până la sfârşitul lunii aprilie 610.000 de ucraineni nu există decât puţine referiri la activitatea deosebită depusă de România. Se pare că presa subapreciază importanţa strategică şi politică a acestei ţări care este din 2004 membră NATO şi din 2007 face parte din UE.

(Autor: Aleksandra Fedorska)

https://www.fr.de/politik/rumaenien-ukraine-russland-news-fluechtlinge-krieg-moldau-moldawien-waffenlieferung-hilfe-zr-91545844.html

FRANKFURTER RUNDSCHAU (Germania), 16 mai 2022

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc/cciulu