S-a încheiat cu succes prima ediție de CellEAST Festival 2022 care a găzduit 12 violonceliști – profesori renumiți, șase concerte cu trei orchestre din București, trei dirijori, 60 de cursanți din România, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Armenia, Kazahstan și Elveția, înscriși la programele Future CellEAST și MiniCellos.
Violonceliștii invitați au fost: Andrei Ioniță, Denis Severin, Valentin Răduțiu, Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Marin Cazacu, Atanas Krastev, Dragan Djordjević, Teodora Atanasova, Ani Marie Paladi și Ella Bokor.
Primul festival de violoncelele din România s-a bucurat de o audiență variată, atât în sălile de concerte – Ateneul Român, Sala Radio și Sala Enescu a U.N.M.B., cât și în cele două transmisiuni online ale partenerilor EnjoyTV România ale recitalurilor din datele de 8 mai de la Atenelul Român și recitalul cursanților Masterclass-urilor Future CellEAST și MiniCellos din 10 mai, sau transmisiunea directă a concertului de pe data de 9 mai de la Ateneul Român realizată de TVR3 și TVR Internațional. Transmisiunile radio ale concertelor din datele de 8, 9 și 11 mai au fost realizate de către Radio România, pe canalele Radio România Muzical și Radio România Cultural.
Nivelul cursanților Future CellEAST și MiniCellos a fost unul extrem de bun, toți profesorii invitați fiind mai mult decât impresionați de aceștia. Accesul nelimitat și gratuit pentru cei care au dorit să asiste la Masterclass-uri a adus și mai mulți tineri violonceliști împreună, iar în cadrul MiniCellos am organizat o după amiază dedicată tinerilor violonceliști refugiați din Ucraina. De asemenea, recitalul ansamblurilor de violonceliști cursanți a fost un succes pentru publicul bucureștean, în Sala Enescu a partenerului care a pus la dispoziție toată infrastructura necesară – Universitatea Națională de Muzică București.
*****
Fiecare concert în parte a CellEAST Festival a avut ca protagoniști câte trei dintre cei nouă profesori invitați la Masterclass-ul Future CellEAST.
Activitățile festivalului au fost următoarele:
5 si 6 mai 2022, ora 19:00 – Concerte în cadrul stagiunii Filarmonicii George Enescu la Ateneul Român
Soliști: Andrei Ioniță, Denis Severin și Valentin Răduțiu
Dirijor – Cristian Oroșanu
În program:
- Kabalevski – Concertul nr. 1 în sol minor, op. 49, pentru violoncel și orchestră
- Respighi – Adagio cu variațiunipentru violoncel și orchestră
- Lyatoshinsky – Melodie, aranjament de M. Ulikhanyan
- Dvořák – Concertul în si minor, op. 104, pentru violoncel și orchestră
8 mai 2022, ora 19:00 – MAESTROS CONCERT – Concert la Ateneul Român cu profesorii invitați în cadrul CellEAST Festival și la Masterclass-urile Future CellEAST și MiniCellos
Soliști: Andrei Ioniță, Denis Severin, Valentin Răduțiu, Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Marin Cazacu, Atanas Krastev, Dragan Djordjević, Teodora Atanasova, Ani Marie Paladi și Ella Bokor
În program:
- Offenbach – Bolero, G. Faure – Cantique de Jean Racine, G. Rossini – Bărbierul din Sevilla, G. Bizet – Carmen, W. Lindemann – Mambo for Six, G. Goltermann – Nocturne, J. Klengel – Hymnus, V. Lobos – Bachianas Brasileiras – Andante, G. Sollima – Violoncelles, vibrez! G. Sollima – Marsh și J. Strauss II – Trisch-Trasch Polka for Cello Orchestra
9 mai 2022, ora 19:00 – Concert la Ateneul Român cu Orchestra Română de Tineret
Soliști: Răzvan Suma, Mircea Marian și Ștefan Cazacu
Dirijor – Noam Zur
În program:
- Schumann – Concertul în la minor, op. 129, pentru violoncel și orchestră
- Dediu – Concertul pentru violoncel și orchestră op. 167
- Gulda – Concertul pentru violoncel și orchestră de suflători10 mai 2022, ora 18:00 – MASTERCLASS CONCERT – Future CellEAST și MiniCellos, desfășurat la Universitatea Națională de Muzică București, sala George Enescu, în cadrul stagiunii NOI DĂM TONUL!
În program:
MiniCellos – Oac Oac, W.A. Mozart Duet, B. Gross Duet, Mein Stimme klinge și Aria pentru ansamblu de 14 violoncele.
Future CellEAST – G. Goltermann – Serenade, S.I. Salaverri – Paloma, G. Golterman – A cup of Coffee, a Sandwich and You, T. Mackeben – Bel Ami, K. Millocker – Ich werde jede Nacht von Ihnen traumen, L. Bruhne – Kann denn Liebe Sunde sein, G. Goltermann – Religioso și D. Popper – Poloneza de Concert.
11 mai 2022, ora 19:00 – Concert la Sala Radio alături de Orchestra de Cameră Radio
Soliști: Dragan Djordjević, Marin Cazacu și Atanas Krastev
Dirijor – Martjin Dendievel
În program:
- Fauré – Masques et Bergamasques, op. 112
- Saint-Saëns – Concertul nr. 1 în la minor, op. 33, pentru pentru violoncel și orchestră
- I. Ceaikovski – Aria Lenski din opera Evgheni Oneghin, transcripție pentru violoncel și orchestră
- I. Ceaikovski – Variațiunile pe o temă rococo, op. 33, pentru violoncel și orchestră
*****
Site www.celleast.com
Facebook https://www.facebook.com/celleastfestival/
Instagram https://www.instagram.com/celleastfestival/
YouTube https://www.youtube.com/celleastfestival/
COORGANIZATORI: Centrul Național de Artă “Tinerimea Română”, Asociația Culturală PlaCello și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.
Evenimentele educaționale care fac parte din programul Future CellEAST sunt CO-FINANȚATE de Administrația Fondului Cultural Național.
Le mulțumim organizatorilor CellEAST Festival pentru găzduirea concertelor în cadrul acestui festival.
SPONSORI: Vestra, Elsaco, Cai de Vis, Haita Land, Habitus, Motif Hub.
PARTENERI: Filarmonica George Enescu, U.N.M.B., Radio România, IConArts,
Pow Wow, La Salumeria Bucharest, Wine Ambassador, Trattoria Adagio, Mercure Hotel, Catalog Muzical.
PARTENERI MEDIA: TVR, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Orchestrele și Corurile Radio, RADOR, CoverStories, EnjoyTV România.
RADOR – 17 mai