Activitate militară intensă, în bazinul Mării Negre. Mai multe nave NATO au început exerciţii în apele teritoriale ale României, Bulgariei şi Turciei. În acelaşi timp, armata rusă a anunţat noi manevre de amploare în sudul statului, în Crimeea, dar şi în Caucaz. Comandantul trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, afirmă că Rusia încearcă să deţină controlul asupra gurilor Dunării, ceea ce i-ar oferi o poziţie de forţă asupra economiilor Sud-Est europene.
Navele NATO fac parte dintr-un din cele patru grupări multinaţionale ale Alianţei, fiind o forţă integrată, permanentă şi gata de acţiune pe timp de pace sau în situaţii de criză. Gruparea este formată dint-un crucişătorul american USS Vicksburg, purtător de rachete ghidate, şi cinci nave, printre care o fregată turcească şi una românească. Exerciţiile vor include, între altele, simulări de atacuri antiaeriene şi antisubmarin. Potrivit „Ria Novosti”, avioane de luptă Suhoi ar monitoriza deplasarea navelor NATO. Prezenţa acestora în Marea Neagră ar reprezenta un semnal de alarmă şi o provocare – a fost reacţia Ministerului rus de Externe.
Aleksandr Lukaşenko: Prezenţa militară NATO în apropierea unui conflict regional este întotdeauna o manevră periculoasă ce poate duce la consecinţe impredictibile.
Aceasta în condiţiile în care Moscova anunţă ample exerciţii în regiune, cu 2.000 de militari şi 500 de piese de armament greu. Ministrul adjunct al Apărării afirmă că activităţile NATO de la frontierele Rusiei depăşesc cu mult acţiunile militare ale Moscovei şi pregăteşte ceea ce numeşte un răspuns proporţional. În realitate, manevrele NATO reprezintă punerea în practică a unora dintre hotărârile adoptate la summitul Alianţei din Ţara Galilor. Regiunea Mării Negre a redevenit o zonă strategică tensionată, din cauza conflictului separatist din estul Ucrainei şi anexării Crimeei de către Federaţia Rusă.
TVR 1 – 5 martie