Este deja inutil de precizat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă să atragă atenția presei din lumea întreagă. În afara eroilor principali ai conflictului, respectiv, președintele rus, Vladimir Putin, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ne-am obișnuit deja cu o serie de alte personaje care, deși nu coordonează conflictul, se remarcă prin declarațiile lor.
Un astfel de personaj este Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care, miercuri, și-a orinentat câteva din criticile sale asupra Franței. Motivul ar fi interdicția pe care Franța ar fi impus-o unor canale de televiziune rusești. “Moscova o să riposteze în fața deciziei Franței de a interzice o serie de canale rusești de televiziune”, a declarat Zaharova, citată de cotidianul francez Le Figaro. Potrivit aceluiași ziar, Zaharova a mai spus că, „în cazul în care conferințele sale de presă săptămânale, transmise în direct, vor fi blocate, atunci”, cităm, „un jurnalist american s-ar putea întoarce acasă., iar Interdicția ar putea viza și o doamnă cu pașaport polonez”, Zaharova făcând astfel aluzie la Susan Wojcicki, patroana platformei YouTube.
Dar plângerile Mariei Zaharova legate de cenzura occidentală nu par a fi chiar atât de îndreptățite, de vreme ce, după cum aflăm din ziarul israelian Ha’aretz, tocmai din cauza opiniilor sale, „rabinul-șef al Moscovei, Pinchas Goldschmidt, s-a văzut nevoit să se refugieze în Israel”. Acealași ziar subliniază că „fuga sa se datorează faptului că el a refuzat să-și exprime sprijinul față de războiul din Ucraina”. Ha’ aretz mai adugă că, „deși tocmai fusese reales ca șef al Sinagogii din Moscova, rabinul activează acum oficial din exil”.
Tot legat de războiul din Ucraina, mai trebuie spus că recentele tratative dintre Rusia și Turcia în privința transporturilor de mărfuri prin Marea Neagră nu au dus la niciun rezultat. Ziarul american The Wall Street Journal afirmă că „tratativele de ieri (miercuri, 8 iunie, n. red.) dintre cele două țări nu au dus la crearea vreunui canal care să permită transportul de grâne din Ucraina. Potrivit aceluiași ziar, un eventual acord „ar viza niște vase turcești care să elimine minele din porturile ucrainene și să creeze o rută sigură vaselor care transportă grâu sau alte produse din Ucraina”. Tot pe aceeași temă, ziarul turc Hürriyet a salutat “un plan al ONU destinat Ucrainei și Rusiei, în vederea creării unui coridor alimentar prin Marea Neagră pentru a preveni foametea în câteva dintre cele mai sărace țări ale lumii”.
Să răsfoim însă și presa rusă, unde unele știri ni se par cel puțin ciudate. Iată titlurile unor articole: din Pravda: “Londra s-a oferit să-l rețină pe Lavrov la Belgrad”. Sau: “Moldova se pregătește pentru unirea cu România”, ar fi spus un politolog rus, citat de acelașI ziar. Politologul afirmă că “regimul Maiei Sandu dorește să-i convingă pe moldoveni că singura cale de ieșire din catastrofala situație economică a țării este unirea cu România”.
Mai aproape de noi, în Bulgaria, sitiația politică se arată instabilă. Cotidianul 24 Ceasa anunță că “partidul populist ITN (Există un Astfel de Popor) va ieși din actuala coaliție cvadripartită de guvernământ, retrăgându-și cei patru miniștri din guvern”. Și, în același ziar, vicepremierul Grozdan Karadjov afirmă că “premierul Petkov a mințit, el fiind jalnica imagine a ceea ce se întâmplă acum în actuala coaliție”. “Din acest moment, retrag miniștri reprezentanți ai partidului ITN, punând capăt acestei coaliții și acestei agonii”, ar fi declarat șI liderul partidului ITN, citat de ziarul bulgar Kapital.
Și, în final, o întrebare: de ce ar conta pentru noi alegerile parlamentare din Franța? Răspunsul îl găsimt în titlurile unor artcole din presă, și nu doar din cea franceză. Așadar, spicuim: “680 de candidați ar trebui să renunțe la mandatele actuale din cauză că o cumulare a mai multor funcții este interzisă”, notează cotidianul Le Monde. Sau: “Un candidat la legislative, filmat trăgând pe nas prafuri albe”, după cum titrează Le Figaro.
Deloc optimist, încheiem cu niște relatări din revista germană Stern: Un important economist de la Harvard, Kenneth Rogoff, avertizează că “ce e mai rău abia urmează să vină”, titrează revista. Și același Rogoff continuă: “Am sperat că, la nivel mondial, economia a depășit pandemia și criza. Total greșit”!
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR