Cancelarul german face apel la deschiderea negocierilor cu Macedonia de Nord şi Albania în vederea aderării la UE

Uniunea Europeană ar trebui să deschidă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, pentru a-şi îndeplini, în sfârşit, promisiunea de a integra Balcanii de Vest, a declarat, sâmbătă, cancelarul german, Olaf Scholz, în a doua zi a unei vizite în regiune.

Aflat la Skopje, Scholz a spus că, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, este important ca Europa să fie unită şi a apreciat sprijinul Macedoniei de Nord pentru sancţiunile împotriva Kremlinului. „Este foarte important să aducem o nouă dinamică în acest proces”, a declarat Scholz, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul nord-macedonean, Dimitar Kovacebski. „Voi milita ca următorii paşi să se concretizeze”.

Susţinătorii aderării la UE a Albaniei şi a statelor care au rezultat din dezintegrarea Iugoslaviei şi din războaiele interetnice din anii ’90 spun că în acest mod vor fi atenuate tensiunile regionale, precum şi influenţa tot mai mare a Rusiei şi a Chinei în regiun. Patru dintre aceste state – Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Albania – deţin, deja, statut de ţări candidate, însă ultimele două nu au demarat convorbirile în vederea aderării.

În general, procesul a stagnat în ultimii ani, pe fondul îndoielilor legate de beneficiile unei noi extinderi a UE. Kovacebski a subliniat „numeroasele reforme dificile” pe care Macedonia de Nord le-a adoptat pentru a se alătura blocului de 27 de state, inclusiv modificarea denumirii ţării, pentru a răspunde obiecţiilor Greciei. Principalul obstacol actual îl constituie o dispută cu Bulgaria, pe marginea istoriei şi a limbii.

Scholz, care s-a afişat ca un mediator, în timpul vizitei sale în Balcanii de Vest, urmează să meargă sâmbătă la Sofia, unde va avea discuţii cu premierul Kiril Petkov. Cancelarul a plasat în rândul priorităţilor sale de politică externă aderarea la UE a Balcanilor de Vest, pentru a atenua tensiunile regionale şi a contracara influenţa rusească şi chineză. Vineri, el a vizitat Serbia şi Kosovo – care şi-a declarat independenţa de Belgrad în 2008 – şi a îndemnat liderii de aici să ajungă la un acord pentru normalizarea relaţiilor. /mbrotacel/cpodea

REUTERS – 11 iunie, ora 12:18)