Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre02 demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Guvernul României a aprobat ordonanţa de urgenţă privind implementarea Planului naţional de măsuri privind protecţia şi incluziunea persoanelor strămutate din Ucraina care beneficiază de protecţie temporară în ţara noastră: Valoarea planului este de 196 de milioane de euro, a anunţat Mădălina Turza, consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului. O mare parte din cheltuieli vor fi decontate din fondurile europene, iar ceea ce nu e eligibil pe zona fondurilor europene va fi suportat de la bugetul de stat.
Răspunsul României la criza umanitară a refugiaţilor are două dimensiuni. Pe de o parte, vorbim de răspunsuri de urgenţă atunci când ne-am aflat în perioada de criză şi cetăţenii ucraineni intrau în România şi a trebuit să răspundem în mod direct şi imediat. Pe de altă parte, vorbim de răspunsul pe termen mediu şi lung, pentru că avem aproape 100.000 de cetăţeni ucraineni care au ales să rămână România, a afirmat Turza. Ea a precizat că Guvernul nu oferă privilegii speciale sau drepturi suplimentare cetăţenilor ucraineni aflaţi pe teritoriul ţării noastre, ci încearcă să-i integreze în România, astfel încât să devină independenţi, să poată munci în România şi să nu fie supuşi anumitor riscuri, cum ar fi cele de a fi exploataţi, de a fi traficaţi, de a trăi pe străzi, de a îngroşa rândurile şomajului.
Planul de măsuri este rezultatul a 6 grupuri de lucru la nivelul ministerelor şi vine să ofere soluţii proactive în domeniul sănătăţii, educaţiei, muncii, locuirii, pentru copii şi pentru persoane vulnerabile, a spus Turza. Ea a dat ca exemplu organizarea de cursuri intensive de limba română pentru ca persoanele din Ucraina care rămân în ţara noastră să se poată angaja în regim de urgenţă, facilităţi pentru angajatorii care angajează persoane cu protecţie temporară din Ucraina, identificarea tuturor copiilor ucraineni aflaţi în România, în jur de 40.000, pentru ca ei să meargă la şcoală şi să fie feriţi de riscuri. Alte măsuri sunt legate de pregătirea şcolilor şi a profesorilor ca ei să poată să acomodeze copii din Ucraina în învăţământul preuniversitar, dar şi de sănătatea publică. Planul naţional reprezintă răspunsul guvernamental la criza refugiaţilor, care este completat de răspunsul oferit de agenţiile ONU prezente în România, care completeazp efortul guvernamental cu o serie de acţiuni care adresează acele zone în care Guvernul are o serie de limitări.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio Romania International