Una dintre cele patru Medalii Fields a fost acordată matematicianului ucrainean Marina Viazovska, de la Universitatea Politehnică din Lausanne, și este cea mai mare recunoaștere mondială pentru matematică, echivalentă Premiului Nobel.
Viazovska este a doua femeie care câștigă râvnitul premiu înființat în 1936 și care este acordat de Uniunea Internațională de Matematică, o dată la patru ani.
Înaintea ei, în 2014, iranianca Maryam Mirzakhani, care a murit de cancer trei ani mai târziu, a fost prima femeie care a câștigat Medalia Fields.
Hugo Duminil-Copin de la Universitatea din Geneva, James Maynard, de la Universitatea din Oxford și June Huh, de la Princeton, din Statele Unite, au mai fost premiați împreună cu Marina Viazovska.
Premiul, constând într-o medalie de aur și o recompensă de 15.000 de dolari canadieni, celebrează „descoperirile excepționale” ale cercetătorilor sub 40 de ani. Anunțul a fost făcut în timpul unei ceremonii la Helsinki, în cadrul Congresului Internațional al Matematicienilor. Inițial, trebuia să aibă loc la Sankt Petersburg, în Rusia, dar a fost mutat la Helsinki din cauza războiului din Ucraina.
Marina Viazovska născută în urmă cu 37 de ani în Ucraina, la vremea respectivă în Uniunea Sovietică, este a doua femeie care a câștigat premiul în 80 de ani de istorie.
Din 2017 predă la Ecole Polytechnique Fédérale din Lausanne, Elveția.
În timpul invaziei Ucrainei din februarie, a declarat: „Viața mea s-a schimbat pentru totdeauna”.
Matematiciana a primit recompensa – hotărâtă înainte de război – pentru rezolvarea unei versiuni a unei probleme veche de secole, stivuirea compactă a sferelor. Această „problemă a negustorului de portocale” îi chinuie pe matematicieni încă din secolul al XVI-lea.
„Matematicienii erau preocupați de această problemă de câteva decenii, chiar și cei mai mari specialiști au renunțat”, a declarat pentru AFP Renaud Coulangeon, profesor la Universitatea din Bordeaux. Marina Viazovska a reușit într-un „tur de forță”, găsind „dovada magică”.
Soluția la această problemă este utilă, de exemplu, pentru codurile de corectare a erorilor la semnalele de telecomunicații./oavram
https://www.rainews.it
RAI NEWS (Italia), 6 iulie 2022
Traducerea: Oana Avram