UPDATE: Parlamentul Ungariei a votat dizolvarea Parlamentului European – reacția europarlamentarului Ara-Kovács Attila

Cu 130 de voturi „pentru” şi 50 „contra” legislativul maghiar a adoptat hotărârea ca Parlamentul European (PE) ales prin vot direct trebuie dizolvată. Guvernul ungar trebuie să reprezinte această poziţie în Uniunea Europeană – a scris marţi cotidianul Népszava.

În concepţia partidelor de guvernământ (Fidesz şi Partidul Popular Creştin Democerat) în locul PE parlamentele naţionale ar trebui să delege reprezentanţi la forul legislativ european. Parlamentele naţionale ar avea şi drept de veto în activitatea legislativă europeană.

Alte prevederi ale hotărârii se referă la crearea armatei europene comune, limitarea competenţelor instituţiilor comunitare, sprijinirea integrării în UE a ţărilor din Balcanii de Vest şi interzicerea luării de credite de către UE. Totodată parlamentul maghiar a condamnat şi sancţiunile împotriva Rusiei.

Majoritatea de două treimi a parlamentului a somat guvernul condus de Orbán Viktor ca documentul adoptat marţi „să fie transmis Consiliului Uniunii Europene, Parlamentului European, preşedintelui Comisiei Europene şi preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, ca poziţia oficială a parlamentului maghiar în legătura cu viitorul Europei”.

Premierul Orbán Viktor în discursul său din 19 iunie 2021 a prezentat concepţia sa despre reforma Uniunii Europene. Atunci a prezentat un proiect din şapte puncte, între care una era eliminarea din textul Tratatului de bază UE a sintagmei „ever closer union” (uniunea tot mai strânsă). Cu acea ocazia a formulat opinia sa că Uniunea Europeană s-a dovedit a fi o „stradă înfundată”, reprezintă doar interese ideologice, de aceea trebuie accentuat rolul parlamentelor naţionale: în PE legislativele naţionale ar trebui să delege reprezentanţi, care ar avea dreptul să oprească procesul de legiferare comunitară.

Desigur este greu de crezut ca instituţiile comunitare amintite să fie receptive la aceste propuneri, cu atât mai puţin că majoritatea propunerilor privind reforma UE tind spre direcţia opusă vizionată de majoritatea parlamentară maghiară – au apreciat autorii în articolul apărut în ediţia electronică a cotidianului Népszava.

RADOR l-a contactat pe europarlamentarul Ara-Kovács Attila (originar din Oradea) membru al Grupului Parlamentar al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor pentru a cere un punct de vedere privind hotărârea adoptată de legislativul maghiar. Despre intenţia majorităţii parlamentare politicianul a spus că dorinţa Fidesz este ca să corespundă acelei doleanţe al lui Orbán, ca să slăbească şi mai mult integritatea şi coeziunea europeană. Prim-ministrul maghiar niciodată nu şi-a ascuns convingerea că o consideră democraţia contrară cu scopurile sale politice, de aceea este împotriva acelei instituţii – este vorba de Uniunea Europeană, iar în cadrul acesteia Parlamentului European – care este cea mai importantă garanţia a democraţiei. Europarlamentarii Fidesz se comportă ca purtători ai acestei idei, şi din acest motiv le revine sarcina ingrată de a juca rolul de parie în PE. Aceasta este consecinţa politicii lor. Însă nu este vorba doar despre ambiţţi de putere, ci şi despre scopurile personale ale lui Orbán. Poate că vă mai amintiţi de evenimentele absurde şi jalnice din perioada târzie a domniei lui Ceauşescu. Pe vremea aceea guvernanţii români făceau tot posibilul, ca dictatorul să beneficieze de recunoaştere internaţională, chiar au dorit ca Ceauşescu să primească Premiul Nobel pentru Pace. Desigur aceste ambiţii erau sortite eşecului. Nu susţin că între Orbán şi Ceauşescu precum şi între regimurile lor s-ar putea găsi şi alte asemănări. Rămăşiţele sistemului de dinaintea lui Orbán încă mai pot obliga pe premier ca cel puţin formal să respecte anumite reguli ale jocului democratic. Sumele imense care veneau din UE nu puteau fi folosite direct de către Orbán ca şi pe banii lui, de aceea „a fost obligat” să-i fure acele fonduri. Rezultatul a fost crearea unui sistem de cleptocraţi. Susţinătorii acestui regim nu doar că îşi închid ochii asupra îmbogăţirii elitei fidesziste bazate pe furt, ci azi o consideră aceste metehne ca nişte virtuţi şi privesc acest fenomen ca pe unul normal – spunea Ara-Kovács Attila.

Referitor la şansele adoptării de către UE a propunerii parlamentului maghiar politicianul a afirmat: Revin din nou la o paralelă cu politica românească: Ceauşescu a încercat să-şi izoleze ţara pentru a putea realiza planul său şi să-şi perpetueze puterea. După cum ştim acest lucru a însemnat suferinţe enorme pentru populaţie, dar până la urmă experimentul a fost un eşec. Dacă nici atunci o asemenea tentativă nu a avut nicio şansă, atunci azi în condiţiile globalizării este o pură iluzie. Ca membru al Parlamentului European văd bine scopurile şi intenţiile paneuropene. Aceste idei vizează din ce în ce mai mult marginalizarea proiectelor lui Orbán. Când acum câţiva ani am ajuns la Bruxelles prim-ministrul maghiar era considerat ca un fel de bufon, un personaj secundar. Azi în schimb o majoritate marcantă îl consideră ca pe inamicul lui personal. Din cauza legăturii sale cu Vladimir Putin este considerat trădător, iar din cauza îmbogăţirii ilegale şi fără de margini este văzut ca un hoţ. Au motive şi dreptate când gândesc aşa. Sunt din ce în ce mai mulţi, care cred că actuala conducere a Ungariei să nu primească niciun cent din fondurile europene. Şi mai mulţi sunt dintre aceia, care – văzându-l pe Orbán – vor o schimbare radicală a regulilor din UE, ca astfel de fenomene să nu se mai repete, indiferent că este vorba despre o ţară membră, un partid sau un politician. Şi aşa este corect. Orbán şi regimul său şi-a consumat de mult rezervele lor şi au fost menţinute numai de bani europeni. Căderea lui este doar o chestiune de timp – a explicat Ara-Kovács Attila.

RADOR a încercat să obţine un punct de vedere şi de la europarlamentarul Gál Kinga (originară din Cluj), membru Fidesz, însă până acum nu am primit niciun răspuns de la domnia sa. Dacă vom intra în posesia răspunsului, vom completa articolul.

Székely Ervin, RADOR