Strângerea relaţiilor economice cu Europa, nu conflictul, constituie cea mai bună cale de contracarare a mişcărilor separatiste din Ucraina şi din alte republici foste sovietice, a declarat ministrul de externe al Moldovei, într-un interviu acordat cotidianului american USA Today. „Important este ca Ucraina să meargă înainte cu integrarea europeană şi să continue să se reformeze în conformitate cu normele internaţionale„, a declarat Natalia Gherman.
Mare parte a comerţului Republicii Moldova cu Ucraina, Rusia şi cu alte foste republici sovietice situate mai la răsărit a fost perturbată de luptele din estul Ucrainei. Rusia, care are de suferit de pe urma sancţiunilor occidentale impuse datorită amestecului ei în Ucraina, a tăiat cu 30% plăţile către pensionarii din republica separatistă Transnistria. Iar investiţiile atât în Moldova cât şi în Ucraina au încetat.
În timp ce preşedintele Obama analizează posibilitatea de a trimite arme Ucrainei pentru a ajuta la depăşirea sprijinului acordat de Moscova rebelilor, Gherman a declarat că stimulentul liberului schimb cu UE este o pârghie mai puternică pentru anihilarea ambiţiilor separatiste. Deja, afirmă ea, producătorii şi industriaşii din Transnistria au început să pună întrebări cu privire la cum şi-ar putea modifica standardele pentru a avea un acces mai mare pe piaţa europeană. „Moldova şi Ucraina devin mult mai atractive pentru regiunile separatiste din propriile lor ţări din cauza modernizării, a drepturilor omului, a creşterii economice şi a îndreptării către Uniunea Europeană, care este o zonă de stabilitate”, a declarat ea. „Dacă devenim mai atractivi în comparaţie cu alte zone (Rusia) … oamenii vor face alegerea corectă.” Moldovenii intervievaţi de cotidianul american erau însă sceptici cu privire la optimismul lui Gherman cu privire la puterea de atracţie a UE.
USA TODAY: 9 martie