Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) În Maramureş, nordul României, s-a încheiat zilele trecute tabăra destinată copiilor ucraineni proveniţi din zonele de conflict Doneţk, Harkiv, Mikolaiv, Bucea şi a celor refugiaţi în Maramureş. Tabăra a fost organizată de Consiliul Judeţean Maramureş la propunerea Comitetului European al Regiunilor alături de Asociaţia Oraşelor din Ucraina, împreună cu Instituţia Prefectului Maramureş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, YMCA.
În tabăra RO-UA, organizaţiile prezente au desfăşurat pe parcursul unei săptămâni o serie de activităţi precum ritual de tabără, teste despre inteligenţa multiplă, cortul ideal, bătălia dansului, tras cu arcul, talent show, provocări individuale şi de echipă. La final, fiecare copil ucrainean a primit câte un mic cadou. Până acum, au fost organizate cinci tabere pentru copiii ucraineni cu sprijinul Comitetului European al Regiunilor, în Roma (Italia), Nîmes (Franţa), Preili (Letonia), Wielkopolska (Polonia) şi Maramureş (România). Vor mai fi planificate tabere în regiunile Bavaria din Germania, Podkarpackie în Polonia, Mallorca în Spania şi în oraşul Gdańsk din Polonia.
2) Peste 100 de familii de refugiaţi ucraineni, stabilite în Bacău, nord-estul României, beneficiază de sprijin pentru accesarea de servicii medicale sau educaţionale, precum şi pentru găsirea de locuri de muncă. Fundaţia de Sprijin Comunitar din municipiu a deschis, în această lună, un birou de consiliere şi integrare a acestora. Pentru facilitare serviciilor acordate refugiaţilor din ţara vecină se implică chiar femei din Ucraina, care au înţeles că trebuie să fie active pentru a-şi ajutora semenii.
Preşedinta Fundaţiei de Sprijin Comunitar Bacău, Gabriela Achihăi, a declarat că familiile de refugiaţi din Ucraina sunt compuse cu precădere mame cu copii de toate vârstele. Una dintre mamele din acest grup a fost angajată pentru a ajuta cu traducerea, Fundaţia acordă ajutor în ceea ce priveşte asistenţa medicală. Sunt şi copiii afectaţi foarte tare de război. Avem psihologi, vor lucra cu ei, a adăugat Gabriela Achihăi. De asemena Fundaţia se implică în oferirea de ajutor în ceea ce priveşte problemele legate de acte şi chestiuni notariale.
Proiectul băcăuan este finanţat prin programul de integrare pentru refugiaţi, program european coordonat la nivel naţional de Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.