Mierea este, fără îndoială, un produs natural minunat, însă experţii stabilesc câteva reguli în ceea ce priveşte consumul ei de către persoanele cu diabet. Diabetul de tip 1 se referă la pacienţii insulino-dependenţi, care îşi permit să mănânce miere doar o dată – de două ori pe săptămână şi nu mai mult de o jumătate de linguriţă. Utilizarea frecventă a acestui produs va duce la o creştere bruscă a nivelului de zahăr din organism, ceea ce este periculos. În cazul bolnavilor de diabet de tip 2, mierea poate fi consumată în fiecare zi, dar nu mai mult de o linguriţă. Orice cantitate în plus va duce la creşterea zahărului din sânge. Mierea nu trebuie consumată pe stomacul gol de către persoanele care suferă de diabet. Glucoza conţinută în miere în cantităţi mari irită pancreasul, fiind dăunătoare în diabetul zaharat. Dar nu numai atât, poate fi un declanşator pentru apariţia şi dezvoltarea diabetului la persoanele sănătoase. Mierea conţine 60% fructoză şi 40% glucoză. Fructoza este absorbită lent prin ficat, deci există un risc redus de creştere bruscă a zahărului în sânge la persoanele cu diabet. Ceea ce înseamnă că mierea nu este chiar interzisă în cazul diabeticilor. Dar pentru fiecare, recomandările pentru consumul de miere, precum şi pentru orice alt produs, sunt individuale. Mierea nu este dăunătoare pentru diabetici, dar nu trebuie făcute abuzuri. O lingură la micul dejun este suficientă, însă, înainte de consum, ar trebui solicitată opinia unui medic specializat în boli de nutriţie./ddaniela
(www.zdrave.to – 18 august)