2022.szeptember 2.

 

Internetes alkalmazás révén juthatnak ingyenes bérletekhez a tömegközlekedési járműveken utazó bukaresti diákok

A Bukaresti Közlekedési Vállalat (STB) és az Oktatásügyi Minisztérium megállapodásának eredményeként a jövőben a fővárosi diákoknak és egyetemi hallgatóknak nem kell sorban állniuk a jegyárusító helyeken, hanem a mobiltelefonjukra tölthetik le ingyen-bérleteiket. Ezt tegnap jelentette be Facebook-oldalán Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter, aki azonban nem pontosította, hogy mikortól lesz elérhető a szóban forgó internetes alkalmazás.

A szakminiszter szerint a diákok személyes adatai biztonságban lesznek, annak ellenére, hogy STB-nek hozzáférése lesz a szaktárca informatikai rendszeréhez. (Radio România Actualităţi)

További 28 oktatási intézmény vesz részt a hétfőn kezdődő kísérleti oktatási programban

Ezek csatlakoznak ahhoz az öt iskolához, és egy középiskolához, amelyekben már tavaly óta az új program szerint folyik az oktatás. A program célja azon innovációs elemek tesztelése, amelyek révén a tananyag rövidebb idő alatt elsajátítható és az oktatást  hosszabb pihenőidőszakok váltják fel. Ez egyben a dolgozatoknak egyéb kiértékelési módszerekkel való helyettesítését, a félévi tanulmányi átlag kiszámításának megszüntetését is jelenti.

A kísérleti programban résztvevő iskolákban a 12-ik osztály tananyagát is átstrukturálják oly módon, hogy az év vége felé a diákok azokra a tantárgyakra koncentrálhassanak, amelyeknek elsajátítási szintjétől az érettségi, illetve az egyetemi felvételi vizsgáik sikere függ. További újdonság, hogy a program keretében váltakozva gyakorolják a fizikai jelenlétet igénylő és az online-oktatást, bevezetik a moduláris (több önálló egységből álló) órarendet, valamint a tanulmányi helyzet kizárólag elektronikus nyilvántartását. Megjegyzendő, hogy az elmúlt iskolai évben közel 750 iskolában döntöttek úgy, hogy megszüntetik a naplót, annak fizikai formájában és a jegyeket kizárólag elektronikus formátumban tartják nyilván.

Mindezt Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter közölte tegnap Facebook-oldalán. (Radio România Actualităţi)

Egymilliárd lej bevételre számít a kormány az energiaszolgáltatások viszonteladóira kirótt többletadóból

Mint arról tegnap hírt adtunk, a kormány többletadóval kívánja sújtani azokat a cégeket, amelyek viszonteladóként működnek az energiatermelő cégek és a fogyasztók között.

Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet – a várakozásoknak megfelelően – tegnap elfogadta a kabinet. A dokumentum indoklása szerint, tekintettel az energiaárak folyamatos emelkedésére, a viszonteladók profitjai rendkívüli mértékben megnőttek. Az új jogszabály értelmében a kormány megállapítana egy referenciaárat, s az a fölötti árból származó profitot többletadóval sújtaná.

Ugyanakkor továbbra is érvényben marad az energiaárak befagyasztására és az energiaszámlák kompenzálására vonatkozó döntés, mert a kormánynak érdeke, hogy megvédje az állampolgárokat az infláció hatásaitól és támogassa a gazdaság motorjának számító kis- és középvállalatokat – hangsúlyozta a kormányfő.

Nicolae Ciucă a tegnapi kormányülés után közölte, hogy a szakemberek becslése szerint a költségvetésbe ilyen módon  befolyó mintegy egy milliárd lejt a kormány kiegészíti és szociális intézkedésekre, illetve az energia-ipar korszerűsítésére fogja fordítani. A kormányfő bizakodó a tekintetben, hogy az általa „satu mechanizmusnak” nevezett pénzügyi rendszer működni fog és visszaszorítja a spekulatív módszerek alkalmazását az energiapiacon. (RADOR Hírügynökség)

Különbizottság fogja megvitatni az igazságügyi törvényeket módosító törvénycsomagot

Ezt Alina Gorghiu, a Szenátus elnöke nyilatkozta tegnap az őszi parlamenti ülésszak megkezdésekor.

Mint ismeretes a bírák és ügyészek jogállását, az igazságügyi intézmények szervezését és a Bírák Tanácsának törvényét módosító törvénytervezeteket még júniusban bocsátotta közvitára az Igazságügyi Minisztérium. A szóban forgó dokumentumok jelenleg is elérhetők a szaktárca honlapján. A tervezeteket a magisztrátusok több szervezete is bírálta, azt hangsúlyozva, hogy elfogadásuk aláásná a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban eddig elért haladást. Az Igazságügyi Minisztérium képviselői ezzel szemben úgy nyilatkoztak, hogy a törvénytervezetek elfogadása révén jobban fog működni az igazságszolgáltatás. A koalíciós pártok támogatják a három törvénytervezet elfogadását, amelyeket a szaktárca korábban véleményezésre megküldött a Bírák Tanácsának is. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR