Nimic surprinzător în faptul că războiul Rusiei din Ucraina continuă să rămână pe prima pagină a ziarelor străine. Pe această temă, comentariile sunt diverse, dar, din păcate, o încetare a conflictului nu se întrevede nici pe departe.
Cotidianul rusesc independent de limbă engleză, The Moscow Times, afirmă că, „marți, Rusia a acuzat Ucraina că a lansat un atac cu obuze asupra centralei nucleare din Zaporijia, cea mai mare din Europa”. Același ziar remarcă faptul că, „în ultimele săptămâni, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de lansarea unor astfel de atacuri, provocând temeri legate de o eventuală catastrofă nucleară”. Tot în Rusia, ziarul moscovit Pravda afirmă că „ofensiva forțelor ucrainene în sudul Ucrainei se va face în cinci valuri și va implica 45000 de soldați”. Un alt ziar rusesc, Izvestia, susține că, „potrivit unui raport al inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, dat publicității ieri (6 septembrie), la instalație s-au înregistrat o serie de avarii, respectiv, la rezervorul de combustibil, la acoperișurile unor clădiri, la un depozit cu deșeuri nucleare și în clădirea radarelor”. Pe aceeași temă, ziarul american The New York Times noteză și el că, „mai marii agenției nucleare de la Viena pledează pentru crearea unei zone de protecție și de securitate la centrala nucleară din Zaporijia”. Același ziar îl citează însă pe ministrul ucrainean al energiei, Herman Galușcenko, care afirmă că „orice eventuale reparații sunt deocamdată imposibile din cauza luptelor care încă se mai poartă în zonă”.
La rândul său, Europa însăși pare să se afle în pragul unor crize, și nu doar de ordin energetic. În Olanda, Asociația Națională a Brutarilor a închiriat o pagină din ziarul Algemeen Dagblad „ca să ceară guvernului să facă ceva pentru a stopa majorarea prețurilor la energie”. Și tot pe tema energiei, ziarul german Frankfurter Allgemeine afirmă că, „în privința păstrării energiei nucleare, liderii politici au intrat acum într-un conflict deschis”. Ziarul îl pomenește pe ministrul german de finanțe, Christian Lindner, care ar fi cerut ca „ultimele trei centrale nucleare să mai funcționeze cel puțin până în 2024”. Numai că, notează același ziar, „ministrul german al economiei, Robert Habeck, nu și-a spus încă ultimul cuvânt”.
În sfârșit, să trecem însă Canalul Mânecii și să ajungem în Marea Britanie, unde scena politică pare să se afle în plin spectacol. După cum era de așteptat, cele mai importante ziar britanice, și nu numai, au publicat și au comentat primul discurs rostit de conservatoarea Liz Truss în calitate de nou premier al Marii Britanii. „Oricât de puterrnică ar fi furtuna, știu însă că britanicii sunt mai puternici”, ar fi declarat dna Truss, citată de ziarul american The New York Times. Dar un alt ziar american important, The Washington Post, nu uită să amintească și traiectoria cam sinuoasă a actualului premier britanic. „Dna Truss a fost o susținătoare a rămânerii Regatului Unit îm Uniunea Europeană, a fost o membră a Partidului Liberal Democrat și a fost și o antimonarhistă”.
După ce afiirmă că „discursul de adio al fostului premier Boris Johnson a fost nostim și dezamăgitor, adică în stilul clasic al lui Boris”, ziarul britanic The Times afirmă că noul premier „a făcut trei mari promisiuni: să reducă taxele, să soluționeze criza energetică și să elimine presiunile la care este supus faimosul Serviciu Național de Sănătate (NHS)”
Dar, în pofida acestor declarații optimiste, un alt ziar britanic, The Daily Express, afirmă că „susținătorii înșiși ai lui Liz Truss ar fi prezis de curând că, până în februarie, ea va fi părăsit deja reședința din Downing Street”.
În Franța, cotidianul Le Monde se arată și el rezervat și notează: „Traumatizat după Brexit, Regatul Unit pare să continue să uite importanța relațiilor sale cu cei 27 (respectiv, statele UE). Cel mai rău ar fi ca, pentru diversiune, dna Truss să tragă și mai tare sirenele antieuropene tocmai acum, cînd în fața agresiunii ruse din Ucraina, unitatea europenilor rămâne un imperativ”. Și tot în Franța, ziarul Le Figaro se arată însă ironic și citează un comisar european care ar fi spus: „Dacă l-ați iubit pe Boris Johnson, atunci pe Liz Truss o s-o adorați”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR