Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a dat asigurări că și ţara sa susţine aderarea României la spaţiul Schengen

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, aflată ieri în vizită oficială la Bucureşti, a dat asigurări că și ţara sa susţine aderarea României la spaţiul Schengen. La finalul discuţiilor de la palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat întreaga disponibilitate a autorităţilor române, pentru colaborarea cu statul vecin. El a reafirmat, totodată, importanţa dialogului în rezolvarea chestiunilor de interes bilateral, precum şi a evitării abordărilor unilaterale, care nu pot duce la soluţii durabile. Cu o sinteză a convorbirilor, Alina Stănuţă:
Reporter: Președintele Klaus Iohannis arăta, la finalul întâlnirii cu omologul din Ungaria, că este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România, doar în urma unui acord al țării noastre, să nu fie discriminatorii pe baza etniei și să fie conform dreptului român, european și internațional. Totodată, Klaus Iohannis menționa că, în România, drepturile tuturor minorităților naționale sunt respectate, iar acestea sunt reprezentate în Parlamentul României.
Klaus Iohannis: Este interesul nostru comun și am discutat pe larg această chestiune, doamna președinte și cu mine. Interesul nostru comun – ca drepturile minorității maghiare să fie pe deplin respectate. Să își poată trăi cultura, să își poată folosi limba maternă și așa mai departe. Și, apropo, am convenit împreună că este bine să folosească și limba română. Este, pe de altă parte, un lucru cunoscut, că și aici și dincolo există politicieni care vor să se profileze, exacerbând tensiunile interenice.
Reporter: Și președintele Ungariei, Katalin Novak, arăta că suntem țări vecine și ne dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Ea a menționat că România și Ungaria nu vor fi de acord în toate, dar cel mai important lucru este să putem discuta și să ne ascultăm reciproc. În plan extern, Ungaria va susține România pentru statutul de țară membră a spațiului Schengen.
Katalin Novak: Am vorbit și despre statutul de membru Schengen a României. Ungaria susține aderarea la zona Schengen a României și România poate conta pe susținerea Ungariei în acest sens.
Reporter: Totodată, președintele Ungariei, Katalin Novak, spunea că țara sa dorește să obțină suveranitatea energetică în următorii ani și independența de resursele Rusești, aspect în care contează și pe sprijinul României./azamfir/sdm2

RRA – 8 septembrie