Lemnul de foc este mult mai scump acum decât anul trecut. Costurile pentru un metru cub de fag şi stejar au crescut cu peste 200 de lei în numai câteva luni. Tendinţa ascendentă se menţine şi pentru perioada următoare. Lemnul este folosit ca sursă alternativă de încălzire, în contextul exploziei preţurilor la gaze naturale şi curent electric. Din Mehedinţi, cu detalii corespondentul RRA, Mihai Bădescu.
Reporter: Pe piaţa din Drobeta-Turnu Severin, preţul lemnului a crescut cu 40%. Regia de stat are preţuri accesibile, numai că nu poate acoperi cererea, acesta fiind motivul pentru care lemnul ajunge la cumpărători la tarife mult mai mari.
Sorin Nicolicioiu, director Direcţiei Silvice: Preţul este în jur de 260 de lei, până în jur de 300-320. Este vorba de lemn pe care Direcţia Silvică Mehedinţi îl are exploatat şi este depozitat pe marginea drumurilor forestiere.
Eugen Teleguţă, manager firmă privată: Romsilva are nişte preţuri afişate destul de convenabile, dar nu poate acoperi din cauză că sistemul birocratic de achiziţie a lemnului a creat în mare măsură criza asta. Lemn este destul în România, mai mult decât îşi imaginează persoanele care nu se pricep; nu prea are acces omul de rând la el.
Reporter: Care sunt preţurile în piaţă?
Eugen Teleguţă, manager firmă privată: Deci cred că în jur de 600-650. E mare, mai ales că atunci când cumperi de pe stradă, de la cineva, nici nu prea ştii bine ce cumperi.
Reporter: Reprezentanţii Romsilva anunţă zilele acestea şi o majorare cu până la 7% a preţului lemnului./ilixandru/sdm2
RRA – 13 septembrie