Buletin ştiri ucraineană pentru 18 septembrie 2022

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Încă 51 de copii ucraineni sunt găzduiţi la un centru din Suceava (nordul României), pentru a fi cât mai departe de război. Copiii au fost primiţi la Centrul rezidenţial „Casa Libertăţii” din Vereşti, cu ajutorul asociaţiei Fight for Freedom. Minorii vor rămâne la acest centru până la sfârşitul războiului din Ucraina. Asociaţia le va oferi un spaţiu de locuit, mese zilnice, suport psihologic, dar şi ajutor pentru a-şi continua educaţia.

Purtătorul de cuvânt al asociaţiei a declarat că aceşti copii sunt din Kiev, provin din familii vulnerabile, mulţi dintre ei au părinţi care luptă pe front sau care nu pot să se îngrijească de ei şi autorităţile din Ucraina au rugat asociaţia să aibă grijă de ei. Sunt copii între 6 şi 16 ani. Noi le oferim cazare, le oferim toate condiţiile, apoi ne ocupăm şi de educaţia lor, a spus sursa citată.

În Centrul rezidenţial mai sunt găzduiţi 75 de copii, mulţi dintre ei orfani. Ei au ajuns aici

2) ‘Let’s Do It, Romania!’ a organizat pe 17 septembrie o nouă zi de curăţenie naţională, în 34 de judeţe ale ţării. Voluntarii au fost aşteptaţi să strângă deşeurile din natură şi să petreacă o zi alături de oameni dornici să facă fapte bune, se precizează într-un comunicat al organizatorilor.

În acest an, Asociaţia ‘Let’s Do It, Romania!’ a sprijinit echipa ‘Let’s Do It, Ucraina!’ cu 4 transporturi de 25 de tone cu alimente neperisabile, echipamente de comunicaţii, medicamente, corturi şi mâncare pentru animale, haine călduroase, saci de dormit care au fost direcţionate către cetăţenii ucraineni.

3) De la începerea conflictului din Ucraina, aproximativ 4.400 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. De asemenea, din data de 18.03.2022 au fost emise circa 66.500 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. Gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 33%.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.