Ce este jurnalismul? Întrebarea poate părea bizară, dar îndreptățită, având în vedere sfera extrem de diversă a profesiei. Profesori, jurnaliști și cercetători dezbat această problematică la Oradea, între 14 și 15 octombrie 2022, la conferința internațională „Mass-media în post comunism: moștenire evoluție tendințe”, ediția a VII-a, cu tema „Jurnalismul – știință, profesie, ocupație sau hazard?”, organizată de Universitatea din Oradea, Universitatea din București, Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Szeget.
La reuniunea în plen, Ioana Avădani, președintele board-ului Centrului pentru Jurnalism Independent, a încercat să răspundă la dilemele „Jurnaliștii români și controlul asupra profesiei. Când l-au avut? Când l-au pierdut? Poate fi recâștigat?”. Pentru a răspunde, Ioana Avădani a prezentat rezultatele preliminare ale unui studiu privind momentele care au schimbat paradigma dezvoltării presei de după anul 2000.
Conf. dr. Antonio Momoc, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București, a vorbit despre „Provocări ale jurnalismului actual: deprofesionalizare, politizare, platforme digitale”. Principala provocare a jurnaliștilor, în prezent, este criza de încredere a publicului în presa mainstream.
Prof. univ. dr. Marian Petcu, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea din București, a susținut tema „Jurnalismul și patologiile sale identitare”, analizând evoluția jurnalismului din România, din perspectiva maturizării profesiei și a instituirii de ierarhii.
Organizatorii principali ai conferinței, Ioan Laza, lector univ. dr. asociat, Florin Ardelean, conf. univ. dr., Irina Mihaela Pop, lector univ. dr., Simona Fer, lector univ. dr., Carmen Ungur Brehoi, lector univ. dr, Universitatea din Oradea, au reușit să strângă în jurul acestei teme sensibile peste 40 de profesori, cercetători și jurnaliști din România, Ungaria și Republica Moldova.
Rador este partener media al evenimentului.
RADOR (14 octombrie)