2022. október 28.

Ismét növekednek az euróban felvett hitelek kamatai

Ennek oka az, hogy az Európai Központi Bank 0,75 százalékkal emelte a referencia-kamatot. A jelentős kamatemelésre azért volt szükség, hogy ellensúlyozzák az inflációt, amely az eurózónában – az ukrajnai háború következményeként – történelmi csúcsot ért el. Három egymást követő kamatemelés után jelenleg két százalékos a kamatláb, szemben az év elején mért 0 százalékkal. A szakemberek szerint azoknak, akik változó kamatra vettek fel euróban hiteleket, most arra kell számítaniuk, hogy kamatterheik havonta két számjegyű összeggel nőhetnek. (Radio România Actualităţi)

2,6 milliárd eurót kapott Románia az Európai Bizottságtól

Ez az összeg a helyreállítási alapból hazánknak megítélt pénz első részlete. A kifizetésre azt követően kerülhetett sor, hogy az ország teljesítette a szerződésben meghatározott mind a 14 feltételt. A szóban forgó összegből 1,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, a többi pedig kedvezményes hitel.

A megállapodás értelmében a pénzt a digitális átállásra, az ipar karbon-mentesítésére, oktatási, egészségügyi, pénzügyi reformokra, valamint a vállalkozások támogatására lehet felhasználni – írta a Transtelex az Agerpres Hírügynökségre hivatkozva.

Mint arról korábban hírt adtunk Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn – miután megbeszéléseket folytatott az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) végrehajtásával megbízott tárcaközi bizottság képviselőivel – bejelentette, hogy Románia a hónap végéig benyújtja az Európai Bizottsághoz a következő részlet lehívása iránti kérvényét, amelynek összege 3,2 milliárd euró, amelyből 2,14 milliárd vissza nem térítendő hitel. Az újabb kérvény benyújtásához szükséges 51 célkitűzés hozzávetőleg mindegyikét sikerült teljesíteni a hatóságoknak. Mindössze néhány objektum esetében kell még tisztázni bizonyos szempontokat és két esetben a parlamentnek törvényt kell módosítania.

Nicolae Ciucă megjegyezte, hogy a pénzt oktatásügyi és energiahatékonysági projektek megvalósítására fogják felhasználni. Az erről szóló szerződéseket már aláírták. (RADOR Hírügynökség)

Az Oktatásügyi Minisztérium közzétette azoknak a középiskolásoknak a névsorát, akik ebben az évben a „Líceumi pénz” (Bani de liceu) program keretében kapnak különleges ösztöndíjat

Az óvások elbírálása után közel 21 ezer diák jogosult ilyen ösztöndíjra. A legtöbb kedvezményezett – több mint 2700 – Suceava megyei, de Iaşi megyében is több mint 2000-en jutnak pénzhez. A 2004-ben elindított program keretében – bizonyos feltételek teljesülése esetén – egy diák havi 250 lej támogatást kaphat tanulmányai folytatását elősegítendő. (Radio România Actualităţi)

Internetes csalókra figyelmeztet a rendőrség

A közelmúltban több olyan esetet jeleztek a hatóságoknak, amikor bizonyos személyek e-mailt küldenek lehetséges áldozataiknak és az Europol, Interpol, vagy az FBI vezető tisztségviselőinek adva ki magukat, közlik, hogy üzenetük címzettjei ellen bűnvádi eljárást indítottak azért, mert pornográf tartalmakat közvetítő internetes oldalakat nyitottak meg és ezért büntetés kifizetésére kötelezték őket.

A Román Rendőrség arra kéri azokat, akik ilyen jellegű üzenetet kapnak, hogy ne nyissák meg az azokban küldött linkeket, vagy csatolmányokat és értesítsék a legközelebbi rendőri egységet. (RADOR Hírügynökség)

A hét végén ismét vissza kell állítanunk az óráinkat

Szombaton a hajnali négy óra a nyári időszámítás végeztével három óra lesz. Ennek következtében vasárnap lesz az év leghosszabb napja, amelyik 25 órát fog tartani.

A nyári időszámítást azért vezették be, hogy a természetes fényt minél hatékonyabban használják ki. Felmérések szerint ez jelenleg mindössze három százalékos energia-megtakarítást eredményez, korábban ez az érték sokkal magasabb volt (15-20 százalék). Ezért a világjárvány előtt az Európai Unió szintjén felvetődött annak lehetősége, hogy lemondjanak a nyári időszámításról, azonban a kezdeményezés egyelőre függőben van – közölte ma a közszolgálati rádió.

Megjegyzendő, hogy hibás „téli időszámításról” beszélni. Ilyen nincs, ugyanis az óra-átállítás előtt a jelenleg csak a téli hónapokban használatos időszámítás volt érvényben egész évben. Ehhez képest hozott módosulást a nyári időszámítás bevezetése. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR