Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Ca răspuns la conflictul prelungit din Ucraina, Fundaţia Scheherazade continuă să susţină comunitatea afectată de război şi a trimis încă două transporturi umanitare încărcate cu 3 tone de medicamente esenţiale. Valoarea produselor donate este de 100.000 de dolari SUA. Un transport este destinat Fundaţiei Carpathian din regiunea Uzhhorod. Mai mult, medicamente în valoare de 89.000 de dolari au fost donate de o organizaţie din SUA, pentru a fi utilizate de către Facultatea de Medicină a Universităţii din Ujhorod. Al doilea transport este destinat spitalului din Odesa pentru a trata oamenii afectaţi de războiul din Ucraina.
Mulţumirile noastre se adresează tuturor celor implicaţi în susţinerea comunităţii din Ucraina afectate de război. Mulţumesc în primul rând Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România care ne-au susţinut în această acţiune. Dăruirea şi asistenţa neîntreruptă a autorităţilor române de la Vama Siret faţă de comunitatea ONG-urilor este excelentă în actuala situaţie din Ucraina, a declarat Wajiha Haris, preşedintele Fundaţiei Scheherazade. În total, au fost organizate 9 transporturi umanitare de către Fundaţia Scheherazade în Ucraina, de la începutul crizei umanitare în zonă.
Fundaţia Scheherazade, cu sediul în Bucureşti, a asigurat în luna august încă două transporturi umanitare cu destinaţia Ucraina. Donaţiile au fost făcute prin intermediul unei fundaţii din SUA. Fundaţia a donat şi un microbuz persoanelor cu nevoi speciale din regiunea Harkov.
De la începutul conflictului şi până acum, Fundaţia Scheherazade a livrat aproape 80 de tone de alimente, medicamente şi peste 16 milioane de dolari. De asemenea, a primit donaţii de la companii locale şi ONG-uri internaţionale din SUA.
2) Din data de 18 martie 2022 şi până în prezent au fost emise circa 83.000 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare refugiaţi din Ucraina. Gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări variază între 20 şi 30%. De la începerea conflictului din Ucraina, aproape 4.400 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.