Ascultarea anumitor tipuri de muzică în timp ce mâncăm poate creşte apetitul pentru anumite alimente, indică rezultatele unui studiu internaţional. Melodiile plăcute pot face chiar şi legumele mai gustoase. A determina copiii să mănânce legume este o bătălie cunoscută de generaţii. Acum, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Lisabona au ajuns la concluzia că soluţia ar putea fi în muzică. 106 voluntari au fost rugaţi să evalueze diferite alimente în timp ce ascultă diverse melodii. S-au folosit baby morcovi, castraveciori, două tipuri de biscuiţi. Coloana sonoră a fost evaluată pentru gustul dulce. Printre înregistrările din timpul experimentului alimentar s-au numărat piese de Mike Oldfield şi lucrări ale compozitorului Camille Saint-Saëns. „Avem nevoie de ceva care să sune”, a remarcat Charles Spence, profesor de psihologie experimentală la Universitatea din Oxford, care s-a implicat în cercetare. Rezultatele arată că oamenii consideră alimentele cu circa 5% mai dulci, dacă ascultă muzică plăcută în timp ce le mănâncă. Cercetări anterioare s-au concentrat pe alimente cum ar fi îngheţata, ciocolata şi băuturile precum vinul şi berea. Cu toate acestea, acest studiu este primul care se concentrează pe creşterea aportului de legume. Ceea ce percepem ca gust este o combinaţie de gust şi miros. Toate simţurile sunt implicate în timpul mesei, susţin autorii. Aşa cum salivăm la vederea mâncării delicioase, tot astfel sunetele fac parte din experienţă. Rezultatele au fost publicate în „Food Quality”.(www.vesti.bg – 9 noiembrie)/ddaniela