În satele maramureșene sărbătorirea Sfântului Andrei aduce o serie de practici și ritualuri magice de apărare împotriva duhurilor rele sau de ghicire a ursitului. Corespondentul Radio România Actualități în Maramureș, Adrian Marchiș are mai multe detalii.
Reporter: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei aduce cu ea o sumedenie de obiceiuri și credințe magice cu multe interdicții în propria gospodărie: nu se taie cu cuțitul, nu se coase și nu se împrumută nimic din casă. Pentru alungarea strigilor și a duhurilor malefice, se ung cu usturoi ușile, ferestrele, porțile și se înconjoară casa cu fum de tămâie. Alte practici le aflăm de la etnologul Pamfil Bilțiu.
Pamfil Bilțiu: În Maramureș, există o serie de practici magice de legare a gurii lupilor, prin legarea foarfecelor, a cuțitului, masa se leagă cu un lanț de jur împrejur ca să fie legată gura lupilor. În unele sate se leagă hornul, precum și grinda casei, practici care au aceeași funcție apotropaică.
Reporter: Acum de Sfântul Andrei, fetele de măritat își caută ursitul.
Pamfil Bilțiu: La Sfântul Andrei, se numără parii de la gard de la nouă spre unu, și cel de-al nouălea se leagă cu fir roșu. Fiecare își caută parul și, după înfățișarea lui, va ști cum îi va fi ursitul: frumos, bogat, urât, sărac și astfel de tradiții sunt mai numeroase.
Realizator: Sărbătoarea Sfântului Andrei marchează, totodată, în calendarul popular începutul iernii./lalexandrescu/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 noiembrie