Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.
1) Organizaţia Salvaţi Copiii a inaugurat, la Bucureşti, un centru de consiliere şi servicii integrate pentru copii şi părinţi veniţi din Ucraina. Centrul oferă mai multe tipuri de servicii, în primul rând consiliere şi informare din toate zonele utile ucrainenilor – juridic, piaţa muncii, educaţie, servicii medicale, oferă orientare în limba lor, se oferă şi servicii pentru copii, adolescenţi, adulţi, cursuri de limba română pentru cine doreşte, loc de joacă pentru copii, suport în bunuri nealimentare, în vouchere pentru perioada de iarnă. Refugiaţii primesc şi vouchere cu 600 de lei (circa 120 de euro) pentru persoanele cu copii şi aparţinători pentru a-şi cumpăra haine, încălţări de iarnă în această perioadă, orientarea şi punerea în legătură cu şcolile, cu medici şi aşa mai departe, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România.
Centrul amplasat pe Strada Matei Basarab din Bucureşti este deschis de luni până vineri, în intervalul orar 9,00 – 17,00, iar echipa de aici este formată din 35 de specialişti. Alte şapte astfel de centre sunt la Iaşi (nord-est), Suceava şi Baia Mare (nord), Tulcea şi Galaţi (est), Timişoara (vest), Târgu Mureş (centru).
Alexandrescu a precizat că, până în prezent, Salvaţi Copiii a asistat peste 215.600 de ucraineni, dintre care circa 117.000 de copii. Reprezentanţi ai organizaţiei sunt prezenţi în 4 puncte de trecere a frontierei – Isaccea, judeţul Tulcea, Siret, judeţul Suceava, Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş (nord), Sculeni, judeţul Iaşi; în 5 centre de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil la Rădăuţi, judeţul Suceava, Galaţi, judeţul Galaţi, Şomcuta Mare, judeţul Maramureş, Timişoara, judeţul Timiş şi în Bucureşti; în 3 tabere mobile ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă la Siret, Rădăuţi, judeţul Suceava, Huşi, judeţul Vaslui (nord-est); în 3 puncte de staţionare, două centre de zi, 13 unităţi de învăţământ din ţară. La Isaccea există şi o bucătărie mobilă.
Mădălina Turza, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului României, a declarat că provocările cele mai mari vizează persoanele vulnerabile din Ucraina (vârstnici, persoane cu dizabilităţi), unde sistemul românesc este slab şi are limitări. Inclusiv pe zona de educaţie sunt anumite provocări, dublate de o oarecare rezervă a mamelor ucrainene de a-şi înscrie copiii în şcolile româneşti, în principal din cauza faptului că nu le sunt recunoscute de către Guvernul ucrainean studiile în România, a adăugat Turza.
Un studiu internaţional relevă că jumătate dintre copii se simt mai neliniştiţi de când au fugit din Ucraina, această cifră ajungând la 78% în cazul celor de peste 16 ani, a informat Salvaţi Copiii.
2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.
Radio Romania International