2022. december 21.

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és Nicolae Ciucă miniszterelnök háromnapos hivatalos látogatásra Dél-Koreába utazott

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és Nicolae Ciucă miniszterelnök háromnapos hivatalos látogatásra Dél-Koreába utazott, több miniszter és parlamenti képviselő kíséretében. A koreai hatóságokkal sorra kerülő tártgyalások napirendején szerepel, egyebek mellett, az energia kérdése, beruházások, oktatás és a védelmi ipar. Marcel Ciolacu és Nicoale Ciucă a Koreai Nemzetgyűlés elnökével, Kim Jin-pyóval folytat megbeszélést, majd Han Duck-soo köztársasági miniszterelnökkel találkozik. A két román hivatalosság ugyancsak szerdán találkozik Románia nagykövetségén a koreai román közösséggel, majd ezt követően vendégül látja őket a busani kikötői hatóság elnöke, Kang Joon-suk. A két magas rangú román kormányzati tisztviselő pénteken ellátogat Pajuba, a Dél-Koreát Észak-Koreától elválasztó demilitarizált övezetbe, és részt vesz a Románia-Koreai Köztársaság üzleti fórumon. A koreai látogatáson a román delegációban részt veszt Sorin Grindeanu szállitásügyi miniszter, Ligia Deca tanügyminiszter, Sebastian Burduja kutatási és digitalizálási miniszter, valamint Florin Spătaru és Virgil Popescu gazdasági és energiaügyi miniszterek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.21)

Klaus Iohannis elnök nyilatkozata Románia schengeni csatlakozásáról

Klaus Iohannis államfő meggyőződöt afelöl, hogy Románia a schengeni övezet tagja lesz. Mint kihangsúlyozta, a tét nem a dátum, hanem maga a cél elérése. A Bel- és Igazságügyi Tanács márciusi ülése jó pillanat lenne, legalábbis elméletileg, a csatlakozás kérdésének újbóli megvitatására, fűzte hozzá az államfő. A schengenről beszélt Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is, aki ismételten megerősitette, hogy Románia a jövőben a szabad mozgás térségéhez kell tartozzon. A Bukaresti Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán a fiatalokkal folytatott párbeszédben Roberta Matsola kijelentette, hogy a schengeni csatlakozás a románok joga és ezzel már hosszú évek óta élniük kellett volna.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.21)

Románia az Európai Unió azon országa, ahol a legtöbb a tuberkulózisban szenvedő beteg

A világjárvány időszakáról szóló jelentések közel 1/3-os csökkenést jeleznek, de lehet, hogy e csökkenés csak a betegség felismerése hiányának és az orvoshoz fordulástól való vonakodásnak a következménye, vélik a szakemberek. A tuberkulózis fertőzés időben történő felderitése és kezelése érdekében az Egészségügyi Minisztérium 11 megyében indított programot, mely révén az orvosok 11 megyében jutnak el a 18 éven felüli fiatalokhoz, akiknél fennáll a fertőzés veszélye. Vaslui megyében, például, a tuberkulózis fertőzés felderítésére hivatott programba eddig öt városi és kilenc vidéki települést vontak be.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.21)

Romániában a patikák gyógyszerhiánnyal küzdenek

Ebben az időszakban Románia a légúti fertőzések, különösen a gyermekek esetében alkalmazott gyulladáscsökkentő szerek hiányával küzd. A gyógyszerhiány a fogyasztásnövekedésnek a következménye, a hideg évszakban, két év után megnőtt a megbetegedések száma, mivel a járvány idején javasolt vagy elrendelt egészségügyi intézkedések a más vírusok terjedését is korlátozták, magyarázta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. „A következő időszakban megvizsgáljuk az ideiglenes exportkorlátozás lehetőségét bizonyos gyógyszerkategóriák, különösen a gyermekeknek szánt antibiotikumok és más típusú gyógyszerek esetében”, fűzte hozzá a miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.21)

Nicolae Ciucă miniszterelnök üzenetet küldött az 1989. decemberi romániai forradalomra való megemlékezés alkalmából

Mindazoknak, akik a kommunista időszakban éltek és részesei voltak az 1989. decemberi forradalomnak  kötelességük elmagyarázni a fiatalabb nemzedékeknek, hogy a diktatúra félelmet, nélkülözést, cenzúrát, elnyomást és az alapvető szabadságjogok megsértését jelentette, írta Nicolae Ciucă miniszterelnök a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja, december 21-e, valamint a Romániai forradalom és szabadság győzelmének napja, december 22-e  alkalmából intézett üzenetében. „Minderről nem szabad megfeledkezni, mint ahogy azt sem szabad elfelejteni, hogy a szabadságot a romániai forradalom mártírjainak és mindazoknak köszönhetjük, akik a kommunista időszakban sokat szenvedtek”, fűzte hozzá a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.21)

Rozália Gănciulescu