“Urșii de la Comănești” au apărut pe coperta prestigioasei reviste “National Geographic” și în paginile ziarului “New York Times”.
De asemenea, “Euronews”, publicaţia britanică “The Telegraph” şi agenţia de presă AFP au publicat de-a lungul timpului videoclipuri în care cete de colinători de la Comănești joacă Ursul, iar compania aviatică Air Berlin îi promovează ca fiind una din principalele atracții din România.
În fiecare an, pe data de 30 decembrie, Primăria și Consiliul Local al orasului Comănești organizează Festivalul de “Datini și Obiceiuri Strămoșești”. Evenimentul, care a ajuns la cea de-a XXV-a ediție, reunește cete și formații care prezintă tradiții de Anul Nou, vechi de sute de ani, în fața zecilor de mii de oameni veniți din toate colțurile țării și de peste hotare.
Festivalul a început vineri, la ora 11:00, la sediul Primăriei, iar alaiul a străbătut centrul orașului, până la scena special amenajată în Parcul central.
Apoi, cetele de urși, capre, irozi și căiuți, venite din satele de pe Valea Trotușului și Valea Tazlăului, dar și formații din alte zone ale Moldovei, au urcat încrezători pe scenă, unde au făcut spectacol în aplauzele miilor de oameni, veniți special pentru eveniment.
Jocul Ursului de pe Valea Trotusului, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO
Dintre toate datinile de iarnă, de departe s-a evidențiat “Dansul urșilor”, un adevărat spectacol susținut de numeroasele cete din zonele orașului Comănești. Unic în lume prin autenticitatea sa, acest dans a fost înscris în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO.
“Prin ‘Dansul Urșilor’ ne-am făcut cunoscuți în întreaga lume, iar Comăneștiul își merită pe deplin renumele de comunitate care păstrează și promovează tradițiile și obiceiurile, o comunitate care nu-și uită trecutul. Este important să privim spre viitor, dar fără să ne uităm rădăcinile, iar copiii noștri, sunt convins, vor transmite și ei acest mesaj, pentru că asta văd la noi, cresc în această atmosferă. Am mare încredere că tradițiile noastre vor rezista multă vreme de acum înainte”, a precizat Viorel Miron, primarul orașului.
De asemenea, edilul a mai spus, în spirit de glumă, că: “acest festival este cel mai grandios din întrega noastră galaxie”.
Se spune despre acest ritual că este moştenit din generaţie în generaţie de la geto-daci şi aduce belşug în anul care vine.
Dansatorii se pregătesc din timp, cu multe luni înainte, pentru reprezentația din 30 decembrie, iar de la an la an tot mai mulți tineri intră în cetele de urși. Am vorbit cu unul dintre cei mai tineri copii din ceata Ursului de la Lăloaia, care are numai 6 ani, și care mi-a declarat că este o bucurie pentru el să ducă mai departe tradiția. De menționat că Festivalul “Datini și Obiceiuri Strămoșești” din Comănești este un festival-concurs, unde câștigă ceata cu cea mai bună prezență scenică și care păstrează cel mai mult stilul tradițional.
Cele mai vestite cete de Urși, cu peste 100 de membri, sunt: Ursul de la Comănești Leorda, Ursul de la Comănești Asău și Ursul cu Irozii din Dofteana.
De-a lungul anilor au venit turiști din întreaga lume special pentru eveniment: din majoritatea țărilor europene, din Canada, SUA, Australia și Coreea de Sud. Anul acesta au fost prezente delegații din Japonia, America, Elveția, Belgia, Polonia, Spania, Portugalia, Ungaria și Italia.
Dansul ursului, cel mai renumit în zona etnografică a Trotușului, evocă regenerarea naturii, trecerea anotimpurilor. În dans, desfășurat în ropotele tobelor, ursul moare, apoi reînvie – o evocare a puterii acestui animal, a capacității sale de a trece peste iarna grea pentru a anunța primăvara.
Radio Iaşi transmite video live pe radioiasi.ro şi pe Facebook – pagina Radio Iaşi, Festivalul “Datini şi obiceiuri strămoşeşti” – Comăneşti 2022./fdiaconu/dsirbu
Reporter: Flori Diaconu
Foto&Video: Flori Diaconu