România are al treilea cel mai mic preţ la carburanţi din Uniunea Europeană

Avem printre cele mai bune prețuri la carburanți din Uniunea Europeană, chiar și după ce Guvernul a suspendat subvenția de 50 de bani.

Suntem pe locul 3, după Bulgaria și Slovenia, după ce prețul unui litru de benzină a scăzut sub nivelul de dinaintea începerii războiului din Ucraina. Ungaria însă resimte abia acum valul scumpirilor, după ce Guvernul de la Budpesta a eliminat plafonarea prețului la combustibil la 1 ianuarie. Şi tot mai mulți dintre vecinii noștri trec granița ca să alimenteze în România. Relatează Bogdan Isopescu.

Reporter: Media pentru benzina standard din țara noastră este 6,32 de lei, dar, spre exemplu, cel mai mic preț din București este situat la 6,24 de lei. Media motorinei standard este 7,51 de lei, însă prețul cel mai mic coboară către 7,45 de lei. Este un preț pe care îl aveam, cel puțin la benzină, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, război care a condus la sancțiuni pentru exportul de petrol al Rusiei și, ca atare, la o neliniște internațională, dacă piața va reuși să înlocuiască această sursă, în condițiile în Rusia este cel de-al doilea producător mondial.

Această tendință de scădere sau de relaxare a tensiunilor din piață continuă constant după mijlocul lui noiembrie, în ciuda faptului că robinetului rusesc i-a fost impus embargou total în decembrie pentru intrările în Uniunea Europeană, semn că piața sau actorii politici au reușit să găsească alte surse pentru a înlocui diferența. Conform graficelor, România are în acest moment al treilea cel mai mic preț din Uniunea Europeană, după Bulgaria și Slovenia.

Ungaria, însă, cea care depindea aproape integral de importul dinspre Rusia, are o situație ușor atipică, pentru că resimte abia acum majorarea prețului, situație pe care restul țărilor au trăit-o de-a lungul lui 2022. Şi asta pentru că Guvernul de la Budapesta a ales politici diferite față de Uniunea Europeană. Şi-a ales, spre exemplu, să plafoneze prețurile în urmă cu un an, fapt care a condus la penurie de combustibil, iar azi la o scumpire bruscă la care populația nu se aștepta, după ce Guvernul nu și-a mai permis să păstreze plafonarea din motive economice.

Astăzi, populația și chiar unele instituții maghiare trec granița pentru a se alimenta la prețuri mult mai mici în țările vecine, toate având un preț mult mai bun decât cel de la pompele din Ungaria./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 ianuarie