Forumul de la Davos se va desfășura în varianta clasică, pentru prima dată după trei ani

Sesiunea Forumului economic mondial se va deschide astăzi în localitatea elvețiană Davos. Potrivit tradiției, ziua de astăzi este consacrată programului cultural – seara va avea loc decernatârea premiilor Crystal Awards. Programul de afaceri va începe marți. Ultimul summit de iarnă de la Davos s-a desfășurat în ianuarie 2020; la scurtă vreme, pandemia de coronavirus a cuprins lumea. În 2021 summitul s-a desfășurat în întegime în format virtual, iar sesiunea offline de la Singapore, planificată mai întâi pentru luna mai, apoi pentru august, nu a avut loc. În 2022 formul s-a desfășurat, în sfârșit, dar pentru prima dată în istoria sa de peste 50 de ani – în varianta sa „de vară”. Astfel, este pentru prima dată de trei ani când forumul de la Davos se va desfășura în varianta lui clasică, în luna ianuarie.
O deosebire vizibilă față de forumurile din ultimele decenii o constituie absența delegației ruse, nu numai oficială (liderii politici ai Federației Ruse vin la Davos în mod repetat, dar nu în fiecare an), ci și „de afaceri”.
Tema forumului de anul acesta este „Colaborarea într-o lume frangmentară”. În Elveția se vor reuni conducătorii a zeci de state (deși G7 va fi reprezentat de această dată numai de un singur lider – cancelarul german Olaf Scholz) și de organizații interațioanle. Între evenimentele notabile ale primei zile a summitului, 17 ianuarie, sunt discursurile președuntelui Comisiei Euroipene, Ursula von der Leyen, a premierului Spabiei, Pedro Sánchez, sesiunea cu participarea președinților Poloniei și Linuaniei (cărora li se va alătura fostul candidat la prezidențialele din Republica Belarus, Svetlana Tihanovskaia), precum și dialogul cu paticiparea fostului secretar de stat al SUA, veteranul politicii mondiale Henry Kissinger. Olaf Scholz va rosti un discurs miercuri, 18 ianuarie. În aceeași zi este fixată sesiunea cu participarea secretarului general al ONU. Dintre cei care vor lua cuvântul pe 19 ianuarie se numără președinții Coreei de Sud, Irakului, Azerbaidjanului, prim-miniștri din Țările de Jos, Grecia, Georgia. Într-o singură sesiune se vor reuni președintele Serbiei și premierul Albaniei. În aceeași zi este fixat discursul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Andrei Ermak. Ultima zi a forumului, ca întotdeauna, va avea loc sesiunea dedicată perspectivelor economiei mondiale. La aceasta vor participa șeful FMI, Kristalina Georghieva, și șeful Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, cărora li se va alătura ministrul economiei și finanțelor din Franța, Bruno Le Maire.
Sectorul corporativ și financiar global are, ca de obicei, o largă reprezentare la Davos – la forum vor participa șefii Microsoft, Intel, Enel, Repsol, Engie, Equinor, Schneider Electric, Pfizer, Moderna, Euroclear, BlackRock, JPMorgan, Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley, UBS, Deutsche Bank și ai altor companii și bănci globale importante./snicolau/sdm2

(www.interfax.ru – 16 ianuarie)